1,000 penduduk jadi YouTuber berlumba-lumba buat ‘content’ hingga di gelar ‘Kampung YouTube’

Sebuah perkampungan India di bandar Raipur telah menjadi terkenal berikutan terdapat 40 saluran YouTube apabila 1,000 daripada 3,000 penduduknya menjadi YouTuber.

Tulsi, sebuah kampung di negeri Chhattisgarh di tengah India telah mendapat nama ‘kampung YouTube India’ kerana eksploitasi penduduknya.

Ramai penduduk kini menjadi pencipta kandungan sepenuh masa, manakala ada yang mendakwa memperoleh dua atau tiga kali ganda gaji sebelumnya.

Youtuber paling muda berumur 15 tahun, manakala yang paling tua ialah nenek berusia 85 tahun.

Menurut Metro UK, penduduk kampung dilihat merakam aktiviti penduduk menaiki traktor, serta kanak-kanak berlumba di jalanan.

Sesetengah daripada mereka menggunakan dron untuk membuat rakaman manakala lakaran dan pertunjukan yang lebih besar menampilkan ramai penduduk tempatan membuat persembahan atau membantu dalam aspek teknikal.

Seperti yang anda boleh lihat di mana-mana di kampung kami, semua peringkat umur adalah artis dan membuat video untuk YouTube. Jadi semua orang memanggil kampung kami sebagai “kampung YouTube”, kata seorang peminat tempatan, Chetan Nayak.

‘Ramai daripada mereka mempunyai saluran YouTube mereka sendiri.

Di saluran YouTube, kami membuat video komedi, program berasaskan lagu dan video perlumbaan. Hampir semua jenis artis ada di sini’, jelas seorang lagi Youtuber, Aditya Vaghil.

Baca juga: Pembayaran Fasa 3 BKM bermula 20 September

Baca juga: Sihir tak berkesan, isteri upah 5 lelaki tetak suami sampai mati kerana hilang sabar 10 tahun jalin hubungan sulit