15 tahun bela ayam, petani terkejut jumpa anak ayam ada 4 kaki dan 2 punggung

15 tahun bela ayam, petani terkejut jumpa anak ayam ada 4 kaki dan 2 punggung. Idisak membeli 1000 ekar ayam untuk diletakkan di reban miliknya di Big Bum Farm namun terkejut dengan salah seekor anak ayam yang mempunyai fizikal yang luar biasa.

Kejadian anak ayam berkaki empat pernah dilaporkan di China, India dan Thailand dengan nama saintifik bagi ke­adaan itu adalah polymelia.

Polymelia merupakan sejenis kecacatan genetik di mana anak ayam yang mengalami sindrom tersebut mempunyai lebihan anggota badan yang mengecut atau cacat.

Pertama kali jumpa anak ayam dengan keadaan begitu

Idisak yang bekerja di wilayah Nong Khai, Thailand, terkejut apabila mendapati seekor anak ayam yang dibelinya mempunyai empat kaki dan dua punggung, lapor laman berita Thaiger semalam.

“Saya membela ayam selama 15 tahun dan sepanjang tempoh tersebut, saya tidak pernah melihat anak ayam mempunyai empat kaki dan dua punggung,” katanya.

Berita mengenai anak ayam itu pantas tersebar dengan orang ramai mengunjungi ladang ternakan Idisak bagi melihat sendiri keganjilan tersebut.

Penduduk kampung serbu untuk dapatkan tuah

Ayam itu bahkan diberi nama Nong Nam Chok, bermaksud si kecil yang membawa tuah.

Ada antara penduduk kampung datang ke situ setiap hari dengan harapan agar haiwan itu dapat membawa kemewahan kepada mereka selain ada yang membuat ramalan nombor ekor. – Agensi

Baca Juga: Nafsu syaitan! Pelajar maut dibelasah lepas rogol nenek usia 100 tahun

Baca Juga: Nasib baik bukan Mujahid yang jadi menteri, warganet ‘lega’ Siti Nuramira tidak didakwa di Mahkamah Syariah