18 tahun tak terima bayaran sebagai penyanyi, Lee Seung-gi tamatkan kontrak eksklusif dengan agensi

Isu tidak menerima bayaran buat penyanyi dan pelakon Lee Seung-gi ini telah mendapat perhatian ramai pihak yang berang dengan sikap agensi yang sanggup tidak membayar artis mereka selama 18 tahun.

Seung-gi dikatakan telah  meninggalkan agensi lamanya Hook Entertainment selepas pertikaian pembayaran untuk aliran digital lagu-lagunya.

Menurut sumber industri, Seung-gi telah membatalkan kontrak eksklusif bersama Hook Entertainment lapor The Korea Herald pada Jumaat lalu.

Ini berlaku selepas bintang itu mengeluarkan kenyataan rasmi melalui perwakilan undang-undangnya, firma guaman Bae, Kim & Lee, pada 24 November yang mengecam agensi itu kerana tidak pernah membuat pembayaran untuk aliran digital lagunya atau muat turun di platform muzik dalam talian.

Dah tak bayar, hina pula artis

Agensi itu malah membalas dengan menghina penyanyi itu dengan menggelarnya sebagai “penyanyi yang tidak menguntungkan yang meminta terlalu banyak perkara (daripada syarikat)”.

“Lee Seung-gi telah memutuskan bahawa dia tidak lagi boleh mempercayai Hook Entertainment dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Kwon Jin-young yang dia anggap sebagai keluarga,” kata kenyataan itu.

Di samping itu, perwakilan undang-undang Lee menghantar kepada agensi pensijilan kandungan yang sepatutnya syarikat itu memberi pampasan kepada penyanyi itu dan menuntut pendedahan rekod pembayaran dan bahawa “jumlah tepat” harus didedahkan kepada umum.

Jika agensi itu bersetuju untuk menamatkan kontraknya dengan penyanyi itu, Lee Seung-gi akan dapat mencari agensi lain atau meneruskan kerjayanya sendiri.

Tetapi jika agensi itu menolak penamatan itu dan menuntut pemenuhan tempoh kontraknya, kedua-dua pihak tidak akan dapat mengelak pertempuran di mahkamah.

Lee Seung-gi diketahui baru-baru ini menerima rekod pembayaran yang dia minta daripada agensi tersebut.

Hook Entertainment diketahui telah mengakui telah menahan pembayaran kepada Lee tetapi masih belum memberikan butiran tentang bagaimana ia akan menghantar tunggakan ini.

Mohon maaf dan akan selesaikan isu

Ketua Pegawai Eksekutif Hook Entertainment Gwon Jin-young mengakui dakwaan itu melalui kenyataan akhbar.

“Saya akan bertanggungjawab sepenuhnya atas pertikaian mengenai Lee Seung-gi. Saya tidak akan mengelak daripada tanggungjawab dan menggunakan dana peribadi saya untuk menyelesaikan isu itu,” kata kenyataannya.

Selain kes Lee, Hook Entertainment kini dalam siasatan polis dan tertakluk kepada carian dan rampasan awal bulan ini. Tuduhan terhadap syarikat itu masih belum didedahkan kepada umum.

Lee memulakan kerjayanya dengan LP pertamanya, “The Dream of a Moth,” pada 5 Jun 2004, di bawah Hook Entertainment, dan sejak itu telah mengeluarkan 137 lagu sepanjang karier muziknya selama dua dekad, termasuk “Because You’re My Woman” dan “Will You Marry Me.”

Agensi itu kini menempatkan selebriti seperti Youn Yuh-jung yang memenangi Oscar, Lee Seo-jin, Park Min-young dan penyanyi veteran Lee Sun-hee.

Baca Juga: Terjun laut untuk ambil selipar, pelancong maut ‘disedut’ kipas bot

Baca Juga: Mahiaddin, Hadi Awang tidak layak jadi Ketua Pembangkang