Ini pekerjaan 8 jutawan Malaysia sebelum mereka kaya-raya, ada yang pernah jual aiskrim atas basikal

Senarai jutawan Malaysia yang mana pernah menduduki senarai 8 individu terkaya, namun tahukah anda di manakah mereka sebelum mereka kaya-raya.

Ada yang pernah bekerja sebagai office boy, kerani bank, pernah menjual aiskrim di atas basikal dan ada juga bekerja menternak lembu dan menjual daging di pasar.

Semua itu pekerjaan dahulu sebelum mereka menceburi bidang perniagaan, sekarang mereka sudah jadi antara 8 individu terkaya di Malaysia merupakan ahli-ahli perniagaan yang berjaya.

Mereka yang berjaya adalah;

  1. Tan Sri Robert Kuok Hock Nien – pernah bekerja sebagai office boy

Nilai bersih: USD$11.3 bilion (RM40.7 bilion).

Tan Sri Robert Kuok pernah bekerja sebagai office boy. Selepas tamat pengajian, beliau bekerja sebagai kerani di syarikat perdagangan beras Jepun. Beliau tidak lama kemudian dinaikkan pangkat sebagai ketua jabatan di syarikat tersebut.

Kini, beliau pengerusi Shangri-La Hotels and Resorts serta usahawan dan pemilik perniagaan yang melibatkan perladangan tebu, kilang gula, pengilangan tepung, makanan haiwan, minyak, perlombongan, kewangan, hotel, hartanah, perdagangan, pengangkutan dan penerbitan.

  1. Tan Sri Dato’ Seri Dr. Teh Hong Piow – pernah bekerja sebagai kerani bank dan pengurus bank

Nilai bersih: USD$5.4 bilion (RM19.4 bilion).

Beliau memulakan kerjayanya dalam bidang perbankan pada tahun 1950 sebagai kerani bank di Overseas-Chinese Banking Corporation Ltd. Beliau kemudian dinaikkan pangkat kepada pegawai bank.

Tan Sri Dato’ Dr. Teh Hong Piow juga pernah bertugas di Malayan Banking Berhad sebagai pengurus dan dinaikkan pangkat ke pengurus besar pada usia 34 tahun. Selepas itu, beliau meninggalkan Malayan Banking Berhad pada tahun 1966 bagi menubuhkan Public Bank Berhad.

  1. Tan Sri Dato’ Lee Shin Cheng – pernah menjual aiskrim di atas basikal

Nilai bersih: USD$4.6 bilion (RM16.6 bilion).

Tan Sri Dato’ Lee Shin Cheng terpaksa berhenti sekolah pada umur 11 tahun untuk membantu keluarganya dengan menjual ais krim di atas basikal. Empat tahun kemudian, beliau kembali menamatkan pengajiannya di sekolah menengah.

Beliau pernah bekerja sebagai penyelia sebuah syarikat kelapa sawit selepas permohonannya ditolak oleh syarikat kelapa sawit lain kerana beliau pada masa itu tidak fasih berbahasa inggeris.

Tan Sri Dato ‘Lee Shin Cheng kini adalah seorang usahawan perniagaan yang terlibat dalam industri perladangan. Beliau adalah pengerusi eksekutif IOI Corporation Berhad atau dikenali sebagai IOI Group.

  1. Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary – pernah menternak lembu dan menjual daging di pasar

Nilai bersih: USD$2.7 bilion (RM9.7 bilion).

Disebabkan oleh kemiskinan, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary pernah membantu ibunya menanam dan menjual sayur-sayuran di pasar ketika beliau masih lagi bersekolah. Selain itu, beliau juga pernah menjual roti canai.

Selepas tamat sekolah, beliau membantu bapanya dengan perniagaan menternak lembu. Kemudian, beliau beralih kepada menjual daging di pasar.

Kini, Tan Sri Syed Mokhtar merupakan Bumiputra paling kaya di Malaysia sebagai usahawan dan pengasas Yayasan Albukhary. Beliau terlibat dalam pelbagai bidang perniagaan seperti pengangkutan dan logistik, perladangan, pembangunan hartanah, pertahanan dan gudang senjata serta kejuruteraan.

  1. Tan Seri Dato’ Vincent Tan – pernah bekerja sebagai kerani bank

Nilai bersih: USD$1.3 bilion (RM4.7 bilion).

Tan Dato’ Seri Vincent Tan pernah bekerja(http://www.funnymalaysia.net/malaysian-billionaires-and-what-they-used-to-work-as/) sebagai kerani bank sebelum pengerusi dan ketua eksekutif Berjaya Corporation Berhad yang juga dikenali sebagai Berjaya Group.

Beliau juga merupakan pemilik pasukan bola Cardiff City FC, FK Sarajevo, Los Angeles FC dan K.V. Kortrijk.

  1. Tan Sri Dato’ Seri Jeffrey Cheah – pernah bekerja sebagai akauntan

Nilai bersih: USD$950 juta (RM3.4 bilion).

Sebelum beliau dikenali sebagai pengerusi dan pengasas Sunway Group, Tan Sri Dato’ Seri Jeffrey Cheah pernah bekerja sebagai akauntan di sebuah kilang pemasangan motor. Tidak lama kemudian, beliau membuka sebuah syarikat perlombongan kecil.

  1. Tan Sri Tony Fernandes – pernah bekerja sebagai juruaudit

Nilai bersih: USD$530 juta (RM1.9 bilion).

Selepas mendapat ijazah universiti di London School of Economics, beliau bekerja sebagai juruaudit di Virgin Airlines. Kemudian, beliau menjadi pengawal kewangan di Virgin Records iaitu sebuah syarikat milik Richard Branson di London.

Beliau pulang ke Malaysia semasa beliau berumur 27 tahun sebelum menjadi pengarah urusan termuda di Warner Music Malaysia Sdn Bhd.

Tan Sri Tony Fernandes kini adalah ketua pegawai eksekutif dan pengarah AirAsia Berhad dan pengasas Tune Group Sdn Bhd. Beliau juga merupakan pengerusi dan pengasas QPR Holdings Ltd.

  1. Tan Sri A K Nathan – pernah menjual surat khabar

Nilai bersih: USD$61 juta (RM219.6 juta).

Tan Sri A K Nathan pernah menjual surat khabar semasa beliau berumur 15 tahun. Selain itu, beliau juga pernah bekerja sebagai operator mesin pencentak dan menjual insurans.

Tan Sri A K Nathan kini pemilik Eversendai Construction Pvt Ltd di Dayabumi Complex, Kuala Lumpur.

Baca juga: Paling mahal dari emas! Ini 5 jenis madu termahal dalam dunia