‘Ada beberapa fakta tak betul’ – Ali Puteh akan buat rayuan di Mahkamah Tinggi

Selesai sahaja mahkamah memutuskan kes saman fitnah berpihak kepada balu Allahyarham Abam Bocey, Siti Norhidayah Mohd Ali, Ali Puteh memberitahu akan membuat rayuan di Mahkamah Tinggi berikutan terdapat beberapa fakta yang didakwa tidak tepat.

Bagaimanapun beliau tidak berkongsikan fakta yang didakwa sebagai salah itu.

“Saya akur dengan keputusan yang ditetapkan hakim. Cuma, saya akan membuat rayuan di Mahkamah Tinggi sebab ada beberapa fakta yang tidak betul.

“Buat masa ini saya tidak boleh berkongsi apakah fakta yang dimaksudkan kerana bimbang akan mengganggu proses di Mahkamah Tinggi nanti.

“Keputusan hari ini kalau kita tengok berpihak kepada dia, tapi saya masih diberi 14 hari untuk membuat rayuan dan insha-Allah saya akan buat rayuan di Mahkamah Tinggi.

“Apa yang ditetapkan hari ini saya sangat okey dan tiada langsung rasa nak marah atau mengamuk sebab saya menghormati keputusan mahkamah,” katanya.

Menurut Ali, biarpun reda dengan keputusan yang tidak memihak kepada dirinya namun, sedikit sebanyak ia menerbitkan rasa sedih kerana selama dua tahun ini dia berjuang untuk mempertahankan maruah keluarga.

“Rasa sedih itu pasti ada sebab kalau nak bawa Abam dan mak ke sini mereka sudah tiada. Jadi, orang hanya tertumpu kepada saya seorang yang masih ada. Kalau arwah mak dan Abam ada lagi, perkara seperti ini tidak akan terjadi.

“Cuma, saya nak betulkan beberapa fakta yang mana masyarakat atau netizen yang menghentam dan mengatakan saya yang menyaman Hidayah adalah tidak betul.

“Sebenarnya yang memulakan saman bukan saya. Kalau diikutkan dari awal, saman ini bermula 15 hari selepas arwah Abam meninggal dunia dan saya dituntut ganti rugi am sebanyak RM900,000 masa itu.

“Jadi saya perlu berdepan dengan kes itu kerana sudah menerima notis untuk ke mahkamah. Dalam keadaan arwah yang baru meninggal dunia saya terpaksa cari peguam dan rasa perlu balas sebab masyarakat rata-rata ingat saya yang menyaman terlebih dulu,” katanya.

Pada Mei 2020, Hidayah, 30, telah memfailkan saman fitnah terhadap Ali Puteh, 34, berhubung kenyataan yang dibuat pelawak itu di akaun Instagramnya yang antara lain menggambarkan dirinya seorang yang tidak bertanggungjawab.

Wanita terbabit memohon ganti rugi am, teladan atau punitif dan teruk yang tidak dinyatakan jumlahnya.

Dia juga memohon satu perintah injunksi bagi menghalang adik iparnya menyiarkan sebarang kenyataan berbaur fitnah terhadap dirinya, kod dan relif-relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.