ADUN Johor cadang kerja hanya 4 hari seminggu

ADUN Johor cadang kerja hanya 4 hari seminggu. ADUN tersebut dikatakan mencadangkan agar kerajaan negeri menerima pakai cuti tiga hari pada hujung minggu dan empat hari seminggu bekerja.

Menurut The Star, Nor Rashidah Ismail (BN-Pasir Raja) berkata negara seperti Belgium, Iceland, Scotland, Sepanyol, Jepun dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) mengamalkan tempoh bekerja empat hari seminggu dari Isnin hingga Khamis dengan hari rehat dari Jumaat hingga Ahad.

“Jika produktiviti menjadi bahan perbahasan, maka saya mencadangkan pilihan ini di mana kita bekerja sepenuh masa dari Isnin hingga Khamis dengan tambahan satu jam waktu bekerja.

“Sekiranya waktu bekerja adalah 8 pagi hingga 5 petang sebelum ini, maka pelaksanaan cadangan ini akan menyaksikan waktu bekerja dari 8 pagi hingga 6 petang dari Isnin hingga Khamis.

“Kemudian akan ada waktu bekerja setengah hari pada hari Jumaat, iaitu dari 8 pagi hingga tengah hari di mana pekerja Islam masih boleh menunaikan fardhu solat Jumaat mereka dengan selesa,” tambahnya.

Nor Rashidah berkata demikian semasa perbahasan baginda mengenai titah Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar semasa mesyuarat DUN yang diadakan di Bangunan Sultan Ismail di Kota Iskandar di sini pada Isnin (20 Jun).

Beliau berkata adalah lebih baik untuk menyeragamkan hari rehat antara kerajaan dan swasta bagi memastikan kesejahteraan keluarga.

Segerakan semakan isu hari rehat Johot

Sementara itu, Liow Cai Tung (PH-Johor Jaya) menggesa kerajaan negeri menyegerakan semakan isu hari rehat supaya ia dapat dipersembahkan kepada Raja Johor dan mendapat perkenan Duli Yang Maha Mulia.

“Negeri Johor adalah antara penyumbang utama kepada ekonomi negara. Penyeragaman hari rehat dengan badan swasta akan meningkatkan produktiviti, kecekapan dan sektor pelancongan Johor,” katanya.

Pada Selasa (14 Jun), Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata negeri itu sedang melihat kemungkinan menyemak semula hari rehat selepas mendengar maklum balas rakyat mengenai perbezaan hari rehat antara kerajaan dan badan swasta.

Beliau berkata penyelesaian kepada perkara itu boleh diumumkan tidak lama lagi.

Baca Juga: Johor pertimbang semula cuti hujung minggu

Baca Juga: Silibus sekolah rendah tahap merapu, cikgu ini dedah sikap ‘babil’ orang atas