Air pasang besar di Kedah, air laut cecah tinggi 2.92 meter

Isu banjir dilihat semakin teruk apatah lagi bakal memasuki musim tengkujuh. Air pasang besar di Kuala Kedah, awal pagi hari ini, menyebabkan air laut mencecah setinggi 2.92 meter (m) dan menenggelamkan beberapa kawasan.

Pegawai Pertahanan Awam Daerah Kota Setar, Kapten (PA) Norlizawati Ismail berkata, bacaan paras air laut itu melepasi ramalan iaitu 2.90 m namun tiada rumah yang terjejas dalam kejadian itu lapor Harian Metro.

“Anggota kami melakukan pemantauan di sekitar kawasan Terminal Feri Kuala Kedah, Taman Seri Putra, Pasar Kota Marina dan Kampung Tepi Laut. Pemantauan dilakukan bermula jam 1.15 pagi hingga 2.30 pagi.

“Terdapat sedikit kenaikan paras air di Pasar Kota Nelayan kesan daripada air pasang besar, namun tiada peningkatan paras air di Terminal Feri Kuala Kedah,” katanya.

Dalam pada itu, Norlizawati berkata, pihaknya turut melakukan pemantauan di sekitar kawasan berisiko banjir di sekitar kawasan sungai di daerah Kota Setar dan hasil pemantauan mendapati, paras air di lokasi di sungai terbabit menunjukkan penurunan.

“Setakat ini hanya dua rumah di Kampung Alor Gunong terjejas akibat dinaiki air tetapi hanya membabitkan bahagian luar rumah,” katanya.

Baca Juga: Eksport ayam hidup pedaging dibenarkan semula mulai esok

Baca Juga: Banjirlah yang kena tunda, PRU ‘on’ – Orang ramai perli perutusan ‘last’ Ismail Sabri