Airbnb bertahan lebih baik berbanding industri pelancongan

Airbnb (ABNB.O) bertahan lebih baik berbanding industri pelancongan. Lantunan semula pasca-pandemi platform tempahan percutian bernilai $97 bilion kelihatan bersedia untuk menjadikannya lebih menguntungkan berbanding sebelum ini.

Menurut Reuters, Ketua Eksekutif Brian Chesky mengambil risiko yang diperlukan. Airbnb menyesuaikan diri dengan dunia sekatan dan sekatan perjalanan, kerana tempahan beralih daripada bandar yang padat dan memfokuskan semula pada percutian domestik dan bukannya melompat sempadan.

Selepas merosot pada 2020, hampir $6 bilion hasil tahun lalu diperoleh kira-kira 25% berbanding 2019.

Keputusan yang dikeluarkan pada hari Selasa menunjukkan pertumbuhan hasil meningkat 70% dari tahun ke tahun kepada $1.5 bilion untuk suku tersebut. Keuntungan juga telah bertambah baik, dengan EBITDA beralih kepada $229 juta.

Perniagaan yang berkembang pesat selalunya keberatan untuk mengurangkan kos. Tetapi Chesky mengambil langkah drastik, termasuk keputusan sukar untuk memecat 25% kakitangan.

Ia membawa Airbnb keluar dari zon bahaya bekas unicorn terbang tinggi yang tersandung pada peralihan kepada keuntungan – sama ada pelabur memberikannya naik taraf atau tidak.

Baca Juga: Anda boleh buat kerja di kafe ini, tapi tak boleh keluar selagi tak siap

Baca Juga: Raya pakai pelitup muka atau tidak? Doktor akui kes jangkitan paru-paru turun mendadak sejak serangan Covid-19