Aircond kurang sejuk bukan bermaksud rosak, boleh jadi silap sendiri..cuba ‘check’ 5 sebab ini

“Temperature dah 16 pun tak sejuk lagi”

Ramai yang melalui situasi seperti ini bukan?

Lagi pelik bila aircond telah diset kepada temperature yang paling sejuk namun tiada tanda tanda akan merasai cuaca sejuk malahan terasa bahang panasnya.

Bagi anda yang menghadapi masalah dengan alat penyejuk udara yang tidak berfungsi sebagaimana biasa, disarankan untuk menjalankan penyelidikan awal untuk mengenal pasti punca-punca masalah tersebut.

Berkemungkinan, masalah yang anda hadapi dengan sistem pendingin hawa adalah hasil daripada beberapa punca berikut:

1. Technician tersebut tersilap dalam cara pemasangan dengan meletakkan unit outdoor dekat tempat yang mempunyai aliran udara yang sempit. Seharusnya unit outdoor diletakkan di tempat yang terbuka dan lapang.

2. Apabila gas habis atau gas kurang dalam sistem penghawa dingin, ada kemungkinan terdapat kebocoran dalam sistem tersebut.

Bagi kemudahan dan keselamatan, lebih baik untuk menghubungi seorang juruteknik untuk memeriksa dan mengesan sebarang kebocoran serta mengisi semula gas yang diperlukan.

3. Kuasa kuda (horsepower) yang tidak mencukupi boleh menjadi masalah. Jika anda memasang sistem penghawa dingin dengan kapasiti 1 HP di dalam ruang tamu yang besar, kemungkinan besar anda tidak akan merasakan keselesaan sejuk yang mencukupi.

Oleh itu, sebelum membuat pembelian, adalah bijak untuk menghubungi seorang juruteknik untuk menjalankan tinjauan ke atas rumah atau ruangan anda.

4. Filter yang penuh habuk boleh menyebabkan sistem bekerja dengan lebih sukar dan meningkatkan penggunaan tenaga elektrik. Oleh itu, adalah disyorkan untuk membersihkan filter sekurang-kurangnya sekali sebulan.

Jika anda tidak tahu cara membuka atau membersihkan filter, video tutorial di YouTube adalah sumber yang berguna untuk panduan langkah-demi-langkah.

5. Masalah penghawa dingin mungkin disebabkan oleh kapasitor yang rosak. Kapasitor adalah komponen penting dalam sistem penghawa dingin yang membantu memulakan dan menjalankan kompresor. Cuba hubungi juruteknik untuk menggantikan kapasitor yang rosak kerana kapasitor yang rosak tidak dapat dibaiki lagi.

Baca juga: Khabar angin berlian jatuh buat ramai ‘naik gila’, sanggup kumpul habuk sebab nak jadi jutawan segera