Waspada semua !!! Penyelidik dedah Asia akan hadapi inflasi makanan, harga akan melambung naik!

Asia bakal mengalami inflasi makanan, harga akan naik mendadak. Singapura, Korea Selatan dan Filipina dijangka menyaksikan kenaikan harga paling mendadak.

Menurut The Edge, harga makanan di Asia selain Jepun meningkat 5.9% setiap tahun pada bulan Mei, daripada 2.7% pada bulan Disember, kata Nomura dalam satu laporan pada hari Isnin.

Kadar itu sepatutnya meningkat pada separuh kedua tahun ini memandangkan ada penjarakkan kira-kira enam bulan antara kos makanan global dan kesannya di Asia.

Isu seperti penutupan pandemik China, penyebaran wabak Swine Fever di Thailand dan gelombang panas India menambah kepada isu tersebut.

“Persepsi pengguna terhadap inflasi sangat dipengaruhi oleh harga barang keperluan yang sering dibeli, seperti makanan, dan boleh membawa kepada jangkaan inflasi yang lebih tinggi,” katanya

Jakarta dan Manila dikatakan terpaksa menaikkan paras gaji minimum untuk mengambil kira kos sara hidup yang lebih tinggi.

“Inflasi sudah merebak melangkaui bijirin dan minyak boleh dimakan kepada kategori lain seperti daging, makanan diproses, dan juga makan di luar.

“Beras – setakat ini kekal stabil dengan stok yang mencukupi – mungkin akan datang jika permintaan meningkat apabila negara mencari alternatif kepada gandum yang mahal,” kata Nomura

Ini merupakan tanda amaran untuk pengimport makanan besar seperti Singapura, yang dijangka menyaksikan inflasi makanan berganda, peningkatan kepada 8.2% pada separuh kedua daripada 4.1% sekarang.

India akan mengalami inflasi paling tinggi iaitu pada kadar 9.1% disebabkan peningkatan kos bahan mentah, berdasarkan anggaran Nomura.

Malaysia juga sudah mula terasa kesan akibat inflasi makanan yang berlaku. Kawalan harga oleh kerajaan perlu dipertingkatkan sebelum rakyat semua mula terpaksa berkebun dan menternak.

Baca Juga: “Kalau saya nak keluarkan kedah dari Malaysia, saya kena tangkap tapi ‘orang’ itu bebas” – Tun Mahathir

Baca Juga: Sistem dibina kerajaan sendiri punca Melayu miskin tanah