Asparagus boleh sebabkan kencing busuk

Asparagus boleh sebabkan kencing busuk. Setakat 1781, negarawan Amerika Syarikat Benjamin Franklin mengadu tentang “bau tidak menyenangkan” tertentu yang disebabkan oleh asparagus.

Kita mungkin telah meletakkan manusia di bulan, membasmi cacar dan menyelamatkan berjuta-juta dengan antibiotik, tetapi fenomena asparagus wee kekal berleluasa seperti biasa.

Yang perlu dipersalahkan di sini ialah asid asparagusik yang terkandung dalam kedua-dua jenis sayuran putih dan hijau, yang memberikan air kencing bau asparagus yang tipikal.

Enzim mengeluarkan sebatian yang mengandungi sulfur, yang kemudiannya dikumuhkan dalam air kencing.

Tetapi menurut Pusat Pemakanan Persekutuan (BZfE) di Jerman (boleh dikatakan negara yang paling obses dengan asparagus di dunia), hanya kira-kira satu daripada dua orang yang mempunyai enzim ini dalam gen mereka.

Itulah sebabnya tidak semua orang mempunyai kencing berbau sangat kuat selepas makan asparagus.

Mereka yang bernasib baik kerana tidak mempunyai enzim yang memecah asid asparagus tidak perlu bergelut dengan air kencing asparagus berbau busuk yang pernah dimiliki Franklin.

Namun, fenomena itu belum dijelaskan sepenuhnya oleh sains. Menurut pakar asparagus wee di BZfE, terdapat satu lagi teori bahawa sesetengah orang kurang sensitif apabila bercakap tentang bau air kencing mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, apa yang kita tahu ialah cara mengurangkan bau iaitu buah strawberi.

Terdapat bukti bahawa bau yang kuat boleh dikurangkan jika anda membuat susulan asparagus anda dengan beberapa strawberi, dan penyelidik di Norway mendapati (secara kebetulan) bahawa air kencing kemudian berbau kurang kuat malah sedikit seperti strawberi.

Sebabnya, penyelidik berpendapat, ia adalah tindak balas kimia antara bahan tumbuhan sekunder strawberi dan serpihan protein asparagus. Ini menghalang pembentukan sebatian yang mengandungi sulfur.

Sains tepat yang dimainkan di sini mungkin belum difahami sepenuhnya, tetapi bagi mereka yang takut dengan asparagus, sudah memadai untuk mengetahui bahawa sebahagian besar strawberi untuk pencuci mulut atau sebelum asparagus akan mempunyai bau seperti bunga mawar.

Perlu juga diketahui bahawa, memandangkan asparagus mempunyai kesan dehidrasi, terdapat juga makanan tambahan yang mengandungi ekstrak asparagus. Produk ini juga boleh muncul dalam air kencing – tetapi dengan cara yang berbeza: dengan menjadikan air kencing menjadi jingga atau biru-hijau. – dpa

Baca Juga: 4 tabiat yang boleh rosakkan kereta, no 4 kegemaran rakyat Malaysia

Baca Juga: Elak muflis di akhirat, lawanlah fikrah bukan aib