Bapa tukar kabin trak kepada tema puteri, mahu anak selesa semasa ikut mereka bekerja

Setiap ibu bapa pastinya mahu anak sentiasa bersama mereka walaupun sedang bekerja. Tular mengenai suami isteri yang menyiapkan kabin di belakang tempat duduk pemandu kepada bilik tidur dengan tema puteri untuk anak perempuannya.

Video itu menjadi tular di tanah besar China, dengan lebih 110 juta tontonan di Weibo sahaja. Hu, yang juga isteri kepada lelaki tersebut menyiarkan rakaman suami dan anaknya di akaun Douyinya lapor South China Morning Post.

Pasangan berusia 24 tahun, membawa anak perempuan mereka yang berusia empat tahun menaiki trak pengangkutan arang batu mereka, dengan kabin itu dihiasi dengan peralatan tempat tidur bunga, langsir dan mainan lembut di papan pemuka.

Dalam video keluarga dari Qujing di wilayah Yunnan barat daya China, bapa dilihat memandu dan menumpukan perhatian di jalan raya, dengan anak perempuannya tidur dengan tenang di atas katil di belakang tempat duduk pemandu.

“Anak perempuan saya berumur empat tahun, dan dia sangat bertimbang rasa,” kata Hu.

“Saya dan bapanya memutuskan untuk memanfaatkan percutian musim panasnya untuk membawanya keluar untuk mengalami kehidupan.”

Ibu kanak-kanak perempuan itu, yang juga seorang pemandu lori, berkata pasangan itu tidak mahu terus meninggalkan anak perempuan mereka di rumah ketika mereka tidak bekerja untuk tempoh yang lama.

“Dia juga seronok berada di jalan raya kerana dia mendapati segala-galanya di dunia luar baru dan menarik.”

Hu berkata pasangan itu sering meninggalkan anak perempuan mereka di rumah bersama neneknya kerana jadual kerja pasangan yang padat.

“Saya dan suami saya mula memandu trak berat ketika kami berumur 20 tahun, dan sudah empat tahun sejak itu,” jelas Hu. “Kami hampir tidak mempunyai masa yang cukup untuk meluangkan masa bersama anak kami.”

Menurut Hu, mereka sekeluarga menjalankan perniagaan penghantaran bermula dengan bapa mentuanya yang masih bekerja sebagai pemandu lori berat.

“Anak perempuan saya juga sangat biasa menaiki trak kerana dia dilahirkan dalam keluarga pemandu trak,” kata Hu.

Selepas video pertama menjadi tular, Hu menjawab soalan orang ramai dengan menyiarkan satu lagi video di mana dia menulis:

“Kami berumur 24 tahun, tidak terlalu muda atau terlalu tua; kami tidak boleh menggembirakan semua orang, tetapi kami akan terus bekerja keras untuk menjadikan rumah kecil kami lebih baik dan lebih baik serta ibu bapa serta anak kami gembira.”

Baca Juga: Jumpa tapak kaki dinosaur dari 113 juta tahun dahulu selepas air sungai kering

Baca Juga: Indonesia pula alami kenaikan harga telur, paling mahal sejak lima tahun lalu