Baru faham kenapa ada Transfomers dalam sambutan Maal Hijrah

Ramai hadirin terkejut dengan penampilan robot Transormers semasa persembahan khas yang ditampilkan sempena Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan 1446H/2024M yang berlangsung di Putrajaya.

Maksudnya dengan penafsiran  Ilmi Kejadian Langit & Bumi itu buat hadirin dan penonton di rumah terecengang seketika.

Lantas Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) terus menjawab faktor utama yang menyumbang kepada persembahan khas ini. Kata JAKIM, ia membawa maksud tafsir yang membincangkan tentang perkara-perkara saintifik dan ilmiah di dalam metafora ayat-ayat al-Quran.

“Menyelusuri perjalanan Tafsir Ilmi merupakan perjuangan untuk memfokuskan seluruh pancaindera mengakui keagungan Ilahi berlandaskan al-Quran.

“Konsep persembahan turut menunjukkan keindahan cakerawala dihiasi galaksi dan sistem suria yang merupakan fenomena alam semesta yang menakjubkan.

“Sesungguhnya kewujudan ini membuktikan tanda kekuasaan dan kebijaksanaan Allah SWT sebagai Maha Pencipta. Eksplorasi ini dapat mengacu akal pada batas pengetahuan, minat dan pengalaman sebagai inspirasi untuk menjelajahi kehidupan dan meningkatkan keimananan dalam diri,” menurut kenyataan itu hari ini.

Kata Jakim, tindakan untuk mengkaji dan berfikir tentang penciptaan langit dan bumi dan proses berkaitan dengannya tidak dapat dipisahkan daripada sains dengan menggunakan pendekatan yang saintifik, sebagaimana yang telah dilakukan oleh saintis Muslim sebelum ini.

“Al-Quran mendorong umat Islam untuk banyak mengkaji dan hal ini banyak berkait dengan penerokaan ilmu terutama dalam bidang sains tambahan pula kita berada di zaman revolusi 4.0 @ IR4.0, dengan ledakan automasi, digital dan fizikal siber kini menguasai manusia.

“Sains telah banyak memberikan sumbangan bermakna kepada peradaban manusia. Sudah tentu umat Islam merupakan peledak kepada ilmu sains moden yang berkembang hingga ke hari ini,” ujarnya.

Jakim turut menjelaskan, konsep persembahan juga membawa peringatan bahawa dalam penciptaan langit dan bumi, manusia adakalanya sering terlupa akan kekuasaan zat Allah SWT sebagai penakluk semesta.

Katanya, kealpaan manusia mengejar arus modenisasi menjadikan adakalanya menjadi manusia khilaf akan batasan akal dan hukum alam.

“Tuntasnya, sebagai khalifah di muka bumi ini, adalah menjadi kewajiban kita untuk melestarikan alam sekitar dan menguruskan khazanah yang diamanahkan oleh Allah SWT. Sains dan teknologi bukanlah musuh peradaban tetapi medium keharmonian jika disantuni dengan bijaksana.

“Konsep persembahan juga menunjukkan bahawa kemajuan perlulah berlandaskan al-Quran yang mana kemajuan yang tidak dilengkapi nilai agama akan menimbulkan kehancuran dan kemusnahan kepada alam,” ujarnya.

Ujarnya, pergerakan tari yang dipersembahkan pula mengambil influens daripada seni mempertahankan diri seperti silat.

“Pergerakan kemudiannya dikreasikan mengikut lirik lagu menggambarkan kejayaan.

“Dalam menuju arus kemodenan, jati diri tetap tidak dilupakan sebagai bekalan menghadapi cabaran semasa,” katanya.

Baca: Jutawan paksa pegawai bank kira duit RM3.7 juta pakai tangan