Berbelanja RM98,000 sehari, influencer dikecam paparkan diri naik helikopter polis

Berbelanja RM98,000 sehari, influencer dikecam paparkan diri naik helikopter polis. Tindakan wanita tersebut dikritik oleh saluran propaganda negara China kerana mempromosikan penyalahgunaan wang.

Wang Xuancheng, yang dikenali sebagai Wang Chengcheng kepada tiga juta pengikutnya di aplikasi video Douyin, telah mendapat kritikan hebat selepas berkongsi video di mana dia menyamar sebagai seorang sosialit kaya dengan helikopter polis minggu lalu.

Akaun Douyinnya telah diharamkan sejurus selepas skandal itu tercetus. Dalam catatan sebelum ini di akaunnya, wanita berusia 31 tahun itu bercakap besar bahawa dia memiliki rumah agam mewah seluas 400 meter persegi, memandu kereta Rolls-Royce, dan membelanjakan lebih 150,000 yuan (RM98,852) sehari.

Dia juga mendakwa bapanya seorang pegawai polis berpangkat tinggi, mendorong ramai untuk mempersoalkan sama ada itu cara dia mempunyai akses kepada helikopter polis dan jika penyalahgunaan kuasa telah berlaku.

Pihak berkuasa di Shenyang di wilayah Liaoning, timur laut China, tempat tinggal Wang, berkata helikopter itu milik persendirian dan hanya disewakan kepada polis tempatan. Mereka berkata bahawa Wang hanya menggunakannya untuk penggambaran video dan tidak mempunyai akses kepadanya untuk perjalanan peribadi.

Sebagai tindak balas kepada kebimbangan orang ramai, polis Shenyang mengeluarkan kenyataan untuk menjelaskan bahawa bapa Wang ialah seorang pegawai polis berpangkat rendah yang bersara dan Wang memulakan syarikatnya sendiri pada 2017, tetapi tidak menyatakan apa perniagaan itu.

Pengurus besar syarikat swasta yang memiliki helikopter itu dipecat kerana membenarkan Wang menggunakan pesawat itu dalam videonya.

“Saya mempunyai kereta, harta dan perniagaan sendiri. Saya tidak meminta sesen pun daripada keluarga saya sejak berusia 22 tahun,” katanya dalam catatan sebelum ini di akaun Douyinnya.

Wang sebelum ini memiliki dua syarikat pakar dalam teh susu dan satu lagi dalam teknologi tenaga, menurut Tianyancha, pangkalan data dalam talian syarikat China. Tetapi kedua-dua usaha niaga itu telah dibatalkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Media negara China telah menggunakan Wang sebagai contoh terbaharu seorang pengaruh dekaden ketika kerajaan meneruskan tindakan keras terhadap selebriti dalam talian yang mempamerkan kekayaan mereka dan bermegah dengan gaya hidup mewah mereka.

“Sesetengah platform berusaha sedaya upaya untuk menampung kelemahan sifat manusia. Mereka cuba menarik trafik dan mengekalkan aktiviti pengguna harian dengan mempromosikan kandungan kesat, menghiburkan dan sensasi,” tulis Beijing Daily dalam editorial yang mengkritik Wang pada hari Rabu.

“Ia bukan masalah besar untuk segelintir influencer. Apa yang penting ialah kita menjauhkan trend jahat dalam talian,” katanya.

Kejatuhan Wang secara tiba-tiba mengingatkan kes Guo Meimei, salah seorang pengaruh pertama China. Guo terkenal kerana mempamerkan kekayaan di media sosial. Dia berada di tengah-tengah skandal pada 2011 selepas didedahkan dia secara palsu mendakwa dia menjalankan sebuah organisasi di bawah payung Palang Merah.

 

Dia kemudiannya ditangkap kerana menjalankan kasino haram dan dijatuhi hukuman penjara lima tahun pada 2015. tahun lepas dia dijatuhi hukuman penjara 30 bulan kerana menjual pil diet haram.

Tahun lalu, pihak berkuasa China melarang selebriti daripada mempamerkan kekayaan di media sosial di tengah-tengah tindakan keras terhadap industri hiburan dan fandom dalam talian, yang dianggap telah menjejaskan nilai sosial.

Dalam arahan yang dikeluarkan pada bulan November oleh Pentadbiran Ruang Siber China, selebriti telah diarahkan untuk: “Mengekalkan gaya hidup dan citarasa yang sihat” dan mengelak daripada mempromosikan “keseronokan yang melampau” dalam talian. – South China Morning Post

Baca Juga: Wanita terima kad hadiah RM8,000 daripada Subway, akan lebih berhati-hati dalam mengisytihar makanan

Baca Juga: Kenapa taklimat Sulu di hotel, bukan di Parlimen? Rakyat hari-hari disuruh berjimat!