Beri ayam makan ganja, dakwa hasilkan daging dan telur lebih baik

Beri ayam makan ganja, dakwa hasilkan daging dan telur lebih baik. Penternak di Lampang, Thailand memberi makan ayam mereka ganja sebagai pengganti antibiotik.

Menurut The Nation, latihan itu adalah percubaan yang dijalankan oleh perusahaan komuniti Peth Lanna dan Fakulti Pertanian Universiti Chiang Mai.

Presiden perusahaan komuniti Peth Lanna Sirin Chaemthet menyatakan bahawa ayam-ayam itu mempunyai imuniti yang lebih tinggi terhadap penyakit selepas mengambil ganja.

Para petani memutuskan untuk menggunakan ganja selepas antibiotik gagal menghalang ayam mereka daripada dijangkiti bronkitis burung.

Sirin turut menambah bahawa ayam yang diberi makan ganja akan memenuhi permintaan pelanggan untuk yang mahukan makanan organik.

Presiden Majlis Peladang Kebangsaan Prapat Panyachatrak berkata bahawa pengunaan kanabis dan bukannya antibiotik akan memastikan keselamatan pengguna dan “meningkatkan nilai komersial produk ayam”.

Thailand Khamis lalu menjadi negara pertama di Asia yang menyahkriminalisasi ganja.

Ini bermakna tidak lagi menyalahi undang-undang untuk menanam dan memperdagangkan produk ganja dan rami, atau menggunakan ganja untuk tujuan kesihatan.

Pada pagi yang sama undang-undang itu berkuat kuasa, lebih 100,000 orang berdaftar dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah Thailand, lapor Bangkok Post.

Bagaimanapun, menteri kesihatan Thailand Anutin Charnvirakul memberi amaran bahawa penggunaan ganja secara rekreasi masih dilarang.

“Jika (pelancong) datang untuk rawatan perubatan atau datang untuk produk berkaitan kesihatan maka ia bukan satu isu.

“Tetapi jika anda fikir anda mahu datang ke Thailand hanya kerana anda mendengar ganja atau ganja adalah sah (atau) datang ke Thailand untuk merokok sendi secara bebas, itu salah,” kata Anutin kepada CNN.

Baca Juga: Thailand beri 1 juta ganja untuk kempen

Baca Juga: Konsert Justin Bieber mungkin dibatalkan, ini pendapat pakar perubatan