Boleh cecah ribuan ringgit, ini 5 jenis sayur yang paling mahal di dunia

Sayur-sayuran adalah makanan yang sangat berkhasiat dan kaya dengan nutrien yang memberi manfaat kepada kesihatan badan. Mereka juga memainkan peranan penting dalam menangani proses penuaan.

Selain itu, Kementerian Kesihatan telah menjadikan sayur-sayuran dan buah-buahan sebagai komponen penting dalam dasar Piramid Makanan Malaysia 2020.

Ini menunjukkan bahawa sayur-sayuran dan buah-buahan perlu menjadi sebahagian daripada pemakanan dengan jumlah yang paling banyak berbanding kumpulan makanan yang lain.

Walaubagaimanapun, tidak semua individu menyukai makan sayuran kerana beberapa di antaranya mungkin dianggap kurang berasa atau mempunyai rasa yang agak pahit.

Tambahan pula, terdapat beberapa jenis sayur yang dijual dengan harga yang tinggi, yang boleh menyebabkan ramai orang enggan membelinya.

Berkaitan dengan isu harga sayur-sayuran, adakah anda pernah bertanya-tanya mengenai sayuran yang dianggap sebagai yang paling mahal di dunia?

Menurut Times of India, peningkatan harga sayuran mungkin disebabkan oleh proses pengeluaran dan penuaian yang melibatkan banyak usaha manusia.

1. Pucuk hop- RM1,800 sekilogram

Bagi yang mungkin tidak tahu, pucuk hop adalah sebahagian tumbuhan hop yang biasanya tidak digunakan dalam pembuatan bir. Walaupun ia mempunyai pelbagai nama tempatan yang berbeza, harganya dilaporkan tidak mengalami perubahan yang ketara.

Orang ramai di seluruh dunia mungkin enggan membeli sayuran yang mahal ini kerana tidak tahu bagaimana untuk memasaknya. Biasanya, pucuk hop digunakan untuk tujuan penapaian dan rasanya hampir serupa dengan kangkung atau kekacang.

Harganya yang tinggi disebabkan oleh proses penuaian yang rumit, di mana ia perlu dipetik dengan tangan. Tambahan pula, ia sukar untuk dipetik kerana tidak tumbuh dalam barisan dan pucuknya sangat kecil.

2. La Bonnotte Potatoes- RM1,352 sekilogram

Ia mungkin kelihatan seperti kentang biasa, tetapi harganya adalah yang paling mahal di antara jenis kentang lain yang pernah anda lihat. Apakah sebabnya? Kentang ini dikatakan hanya ditanam di sebuah pulau di luar pantai barat Perancis – Noirmoutier.

Kerana ia sangat sukar untuk didapati, hanya kira-kira 100 tan kentang ini boleh dihasilkan setiap tahun. Tambahan pula, setiap kentang perlu dipetik secara manual dan diberi baja dengan menggunakan alga dan rumpai laut. Proses ini menjadikan tanah di pulau tersebut berbeza dan lebih berkualiti.

Kentang ini juga hanya disajikan di restoran eksklusif di Perancis.

3. Akar wasabi- RM308 sekilogram

Wasabi kebiasaannya digunakan dalam hidangan sushi dan menjadi kegemaran para penggemar makanan Jepun.

Walau bagaimanapun, wasabi yang diparut terus dari akarnya mempunyai nilai yang lebih tinggi dan dijual dengan harga RM308 sekilogram. Wasabi jenis ini boleh didapati terus dari Jepun atau dari ladang yang terdapat di Eropah. Yang menarik, hanya satu akar wasabi sahaja dapat menghasilkan banyak wasabi.

4. Bayam Yamashita- RM54.94 sekilogram

Bayam ini pertama kali ditanam oleh Asafumi Yamashita, dan ia hanya dijual kepada tujuh orang pelanggan sahaja yang kesemuanya merupakan chef berbintang Michelin.

Difahamkan, bayam yang ditanam oleh Yamashita memerlukan beberapa tahun untuk mencapai tahap kematangan dan ia perlu dijaga dengan teliti. Kualiti dan usaha yang terlibat dalam proses ini menjadikan bayam tersebut dijual pada harga yang sangat tinggi.

5. Salad merah jambu- RM42.26

Salad merah jambu ini berbeza daripada salad hijau biasa yang boleh didapati di pasar raya, kerana ia mempunyai rasa yang lebih pahit. Harganya semakin meningkat apabila ia menjadi popular di media sosial beberapa tahun yang lalu.

Walaupun warnanya mungkin kelihatan ganjil, namun ia selamat untuk dimakan dan ditanam secara semulajadi.

Baca juga: Pelik! Hanya tayang ‘bulu ketiak’ di media sosial, wanita ini mampu raih pendapatan RM47,000 sebulan