Bukan pengundi Rina, Penduduk kecewa permohonan bakul makanan ditolak

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga, dan Masyarakat dikecam kerana dikatakan mempolitikkan bakul makanan.

Ini berlaku setelah seorang penduduk di kawasannya, Titiwangsa, Kuala Lumpur, mendakwa bahawa permohonan bakul makanan ditolak kerana pemohon adalah pengundi parlimen sebelah.

Ketika ini kerajaan memperuntukkan RM300,000 untuk setiap anggota parlimen memberikan bakul makanan di kawasan masing-masing di bawah pakej bantuan Pemulih.

Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh berkata, tidak ada syarat bahawa bakul makanan hanya diberikan kepada mereka yang mempunyai kawasan yang sama dengan ahli parlimen.

“Rina adalah menteri dan ahli parlimen kerajaan. Di Titiwangsa, mereka memiliki akses kepada RM3.5 juta setahun (dalam dana pembangunan). Dan sekarang tambahan RM300,000 (untuk bakul makanan). Apa alasannya?

“Sekiranya ahli parlimen pembangkang seperti saya dapat memberi bantuan makanan tanpa melihat status pengundian, itu bermakna Rina hanya pedulis soal politik dan undi, ketika pandemik sekali pun,” katanya.

Malaysiakini sedang berusaha untuk mendapatkan maklum balas daripada Rina mengenai perkara itu.

Sementara itu, seorang pembantu Rina memberitahu Malaysiakini bahawa mereka sedang meneliti dakwaan penduduk Titiwangsa itu.

Difahamkan, penduduk terkesan berhubung dengan anggota parlimen di mana mereka didaftarkan untuk mengundi untuk mendapatkan bantuan.

Ini bukan kali pertama Rina dikritik berkaitan bakul makanan.

Bulan lalu, dia dikritik kerana bakul makanannya dilekatkan dengan gambarnya.

sumber : https://www.malaysiakini.com/news/581621