Cara mudah untuk elakkan kereta bahang semasa waktu panas terik

Cara mudah untuk elakkan kereta bahang semasa waktu panas terik. Pastinya ramai yang masa parking kereta kawasan masih sejuk namun bila nak pulang, kereta dah berada di kawasan yang panas jadi bahang bila masuk ke dalam kereta.

Anda tak perlu nak susah-susah buka kesemua pintu kereta dan tunggu sampai sejuk sikit. Paling penting sekali, tak perlu nak tinggalkan kereta dengan cermin kereta yang diturunkan sedikit. Bahaya tau!

Hanya perlu pulas butang fungsi ini sahaja:

Flap air-cond ditutup sewaktu memandu untuk kekal sejuk.

Sewaktu memandu pastikan korang tutup flap air cond kereta. Ini berfungsi agar perudaraan kereta beredar di dalam kereta sahaja dan mengekalkan udara yang sejuk dan nyaman sepanjang pemanduan.

Sewaktu parking, pastikan flap air cond dibuka.

Bila anda nak parking kereta di kawasan tidak berbumbung dan ditambah pula dengan cuaca panas, jangan pula tutup flap air cond tu. Sebaliknya,  biarkan ianya terbuka agar udara panas tidak terperap dalam kereta.

Ini bertujuan agar udara keluar masuk dan mengekalkan kereta kurang panas. Tidak perlu nak turunkan cermin kereta untuk ventilation. Bahaya kalau orang cungkil melalui cermin untuk nak curi kereta.

Jadi boleh amalkan tip ini agar bila pulang dari bekerja, tak perlu rasa bagai duduk dalam sauna sementara nak tunggu aircond sejuk.

Baca Juga: Empat mitos yang anda perlu tahu tentang isi minyak kereta

Baca Juga: Akan ada 1 tahun dunia panas melampau dalam tempoh lima tahun lagi