‘Confirm’ masak hari hari lepasni! 5 tips nak simpan pes, siap boleh tahan sampai 3 bulan lagi

Seronoknya kalau dah siap kisar semua bawang, halia dan cili kan? Tapi kadang-kadang bila dah kisar, pasti akan mudah basi.

Seorang pengguna Facebook, Cik Dayang Zuhaila berkongsi tips untuk menghasilkan pes cili, bawang dan halia kisar untuk tahan lebih lama.

Dengan kata lain, tip ini sangat berguna, sama ada untuk menyimpan bahan masakan atau semasa memasak hidangan.

“Stok yang Cik Dayang buat ini, kalau jenis rajin masak, dua minggu sudah habis. Tetapi, kalau jenis malas masak, stok ini tiga bulan pun masih tahan lagi tau. Wajib simpan dalam peti ais.” jelasnya.

Berikut adalah cara-cara untuk menghasilkan pes cili kisar, bawang kisar, dan halia kisar yang tahan lama:

Pertama sekali, gunting cili kering kecil-kecil, iaitu saiz lebih kurang satu inci, dan buang biji pada cili kering tersebut. Kemudian, rebus cili tersebut sehingga teksturnya menjadi lembut.

Untuk memastikan cili yang direbus menjadi cepat lembut, jangan lupa untuk mencampurkan garam dan sedikit minyak semasa merebus. Kemudian, saring campuran itu dan bilas dengan air.

Letakkan cili tadi dalam mesin pengisar dan kisar sambil menambahkan sedikit air untuk memastikan mesin berfungsi dengan baik.

Setelah proses pengisaran selesai, simpan pes cili yang telah dikisar dalam bekas yang kering dan tambahkan sedikit asam keping.

Simpan pes cili yang telah dikisar dalam peti sejuk, dan ia akan kekal segar hingga tiga bulan.

Cara buat bawang besar kisar:

Untuk memulakan, ambil satu kilogram bawang besar dan hirisnya dengan halus agar bahagian bawang itu mudah dikisar.

Kisar bawang tersebut perlahan-lahan dengan menambahkan minyak ke dalamnya. Anggaran bahawa jumlah minyak masak yang digunakan adalah kira-kira separuh daripada berat bawang yang digunakan.

Jelas Cik Dayang, jika anda hendak meletakkan air sahaja pun tidak menjadi sebarang masalah. Pastikan air yang dimasukkan ke dalam mesin pengisar hanya sedikit, sekadar untuk memudahkan mesin tersebut mengisar bawang nanti.

Setelah selesai mengisar pes bawang besar, pindahkan pes tersebut ke dalam bekas yang kering. Taburkan satu sendok garam di atas permukaan bawang yang dikisar sebelum menyimpannya dalam peti sejuk.

Cara buat bawang putih kisar:

Untuk membuat pes bawang putih kisar, ambil setengah kilogram bawang putih dan kupaskan kulitnya. Selepas itu, basuh dan hirislah ulas-ulas bawang tersebut dengan sangat halus.

Kisar bawang putih tadi bersama air yang telah ditapis, dengan perkiraan bahawa jumlah air yang digunakan adalah kurang dari separuh daripada berat bawang putih yang telah dikisar.

Seperti pes-pes sebelum ini, letakkan pes bawang putih kisar dalam bekas yang kering selepas diisar sehingga ia menjadi lumat. Menurut Cik Dayang, pes bawang putih kisar yang dihasilkan boleh bertahan selama kira-kira dua bulan.

Cara buat halia kasar:

Sediakan setengah kilogram halia dan buang kulitnya. Setelah kulit halia telah dibuang, cuci dan potong halia tersebut. Penting untuk memotong halia dengan halus, kerana ini akan memudahkan proses pengisaran kelak.

Kisarkan halia yang telah dipotong dengan menambah sedikit air ke dalam mesin pengisar. Berdasarkan pengalaman Cik Dayang sebelum ini, anggaran bahawa air yang perlu ditambah adalah kira-kira 1/4 daripada isian halia.

Sebab halia mengandungi banyak air, adalah penting untuk tidak meletakkan terlalu banyak air semasa mengisarnya. Hal ini akan membantu proses pengisaran berjalan dengan lebih lancar.

Seperti biasa, simpan pes di dalam peti sejuk dengan menggunakan bekas yang bersih. Berdasarkan pengalaman Cik Dayang, jumlah pes halia ini dapat bertahan sekitar dua bulan.

Baca juga: “Ibu sibuk kerja sampai setiap hari kami tidur sambil nangis sebab ketakutan, satu hari perompak masuk sampai adik..”