“Dah bagi jawatan pada UMNO, mereka jatuhkan pula” – Azmin

Jawatan Ketua Menteri (KM) Melaka sudah diberikan kepada UMNO tetapi pemimpin mereka sendiri menjatuhkan Datuk Seri Sulaiman Md Ali yang juga dari parti sama sehingga terpaksa Pilihan Raya Negeri (PRN) terpaksa diadakan.

Pengarah Pilihan Raya Perikatan Nasional (PN) Datuk Seri Azmin Ali itu berkata UMNO sudah diberikan jawatan nombor satu untuk mentadbir kerajaan negeri Melaka tetapi sebaliknya mereka masih berebut kuasa sesama mereka sehingga mengakibatkan berlakunya satu lagi krisis politik dalam negara.

“Yang jatuhkan mereka (UMNO), mereka juga… Ini yang rakyat marah,” katanya semasa dalam satu program PN di Melaka hari ini.

Azmin berkata krisis politik tidak sepatutnya berlaku pada ketika negara masih berdepan penularan pandemik Covid-19 dan PRN akan mengulangi episod sama yang berlaku di Sabah.

“Musuh kita bukan sesama kita, musuh kita adalah Covid,” katanya lagi.

Beliau juga membidas tindakan beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO yang menjadi punca kejatuhan kerajaan negeri dan menggesa supaya rakyat tidak melakukan kesilapan sekali lagi dengan memilih parti yang hanya mementingkan dan sibuk berebut kuasa.

“Kalau dia nak bergaduh sesama dia, lebih baik bagi kita jadi Ketua Menteri,” katanya.

Krisis politik Melaka berpunca daripada bekas KM Melaka, Datuk Seri Idris Haron yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Udang mengetuai gerakan menarik sokongan terhadap kerajaan dipimpin Sulaiman.

Tiga ADUN lain yang turut mengumumkan menarik sokongan ialah ADUN Pantai Kundor (UMNO), Datuk Nor Azman Hassan; Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas) dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu).

Susulan tindakan tersebut menyaksikan kerajaan negeri jatuh dan Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada 18 Oktober lalu, memutuskan PRN Melaka akan diadakan pada 20 November ini dengan kempen selama 12 hari bermula selepas perisytiharan calon pada 8 November sehingga jam 11.59 malam 19 November.

sumber : https://www.agendadaily.com/politik/dah-bagi-umno-jawatan-km-tapi-mereka-jatuhkan-pula-azmin/