Doktor terkejut jumpa janin dalam bayi berusia 40 hari

Doktor terkejut jumpa janin dalam bayi berusia 40 hari. Kejadian yang berlaku di India tersebut mulanya hanya disangka kes kembung perut.

Menurut agensi berita ANI, bayi itu, pada mulanya dibawa ke Pusat Perubatan Rahmania di Motihari, untuk rawatan sebelum doktor menemui kes perubatan luar biasa itu.

Doktor diberitahu bayi itu mengalami kembung perut hingga tidak dapat membuang air kecil dengan baik, sebelum doktor membuat pemeriksaan lanjut.

Dr Tabrez Aziz di pusat perubatan terbabit membuat imbasan Tomografi Berkomputer (CT) sebelum menemui janin yang berkembang di dalam perut bayi itu.

Menurut Dr Tabrez, dalam istilah perubatan, kes berkenaan digelar fetus dalam janin atau kehadiran janin di dalam perut bayi.

Katanya, keadaan luar biasa itu hanya berlaku satu dalam 500,000 pesakit.

“Satu anomali (perubatan yang jarang berlaku) terbongkar di mana janin dilihat berkembang di dalam perut bayi berusia 40 hari.

“Ia dipanggil fetus dalam janin. Bayi itu sudah menjalani pembedahan dan keadaannya dilaporkan stabil,” katanya kepada agensi berita ANI.

Beliau berkata, bayi itu kini semakin pulih selepas menjalani pembedahan membuang janin berkenaan dan dibenarkan keluar dari hospital.

Baca Juga: Tidak sensitif isu Shuib, Rosyam dikecam netizen

Baca Juga: Ambil kesempatan bekalan ayam kurang, scammer tipu pelanggan jual ayam murah di FB