Dua juruterbang Air France gaduh dalam kokpit ketika penerbangan digantung kerja

Pergaduhan antara juruterbang mungkin adalah perkara biasa namun jika pergaduhan tersebut dilakukan di dalam kokpit semasa penerbangan maka ia boleh menjejaskan tidak hanya nyawa mereka tapi nyawa semua penumpang.

Dua juruterbang Air France digantung kerja selepas bergaduh secara fizikal di kokpit dalam penerbangan Geneva-Paris pada Jun lalu dan nasib menyebelahi mereka kerana penerbangan berjaya mendarat dengan selamat.

Akibat berlanggar sikit, terus jadi gaduh besar

La Tribune dari Switzerland melaporkan bahawa juruterbang dan pembantu juruterbang mempunyai pertikaian sejurus selepas berlepas, dan mencengkam kolar mereka selepas seorang nampaknya melanggar yang lain.

Krew kabin campur tangan dan seorang anak kapal menghabiskan penerbangan di kokpit bersama juruterbang, kata laporan itu.

Berita mengenai pergaduhan itu muncul selepas agensi penyiasatan udara Perancis, BEA, mengeluarkan laporan pada hari Rabu mengatakan bahawa beberapa juruterbang Air France kurang ketelitian dalam menghormati prosedur semasa insiden keselamatan.

Air France berkata ia sedang menjalankan audit keselamatan sebagai tindak balas. Ia berjanji untuk mengikuti saranan BEA, termasuk membenarkan juruterbang mengkaji penerbangan mereka selepas itu dan membuat manual latihan lebih ketat tentang mematuhi prosedur.

Syarikat penerbangan itu menyatakan bahawa ia menerbangkan beribu-ribu penerbangan setiap hari dan laporan itu menyebut hanya empat insiden keselamatan sedemikian.

Kesatuan juruterbang Air France telah menegaskan bahawa keselamatan adalah yang terpenting kepada semua juruterbang dan mempertahankan tindakan juruterbang semasa situasi kecemasan.

BEA juga menyiasat insiden pada April yang melibatkan penerbangan Air France dari lapangan terbang JFK New York yang mengalami masalah kawalan penerbangan semasa mendekati pendaratannya di Paris.

Baca Juga: ‘Rasa bebas apabila terbang’, remaja dari empat generasi keluarga juruterbang ini cipta rekod keliling dunia

Baca Juga: Mayat lelaki tempatan dalam bonet kereta disyaki dibunuh, 7 warga asing ditahan