Dua maut, 90 cedera akibat gempa bumi di timur laut Jepun

Dua orang maut dan sekurang-kurangnya 90 cedera akibat gempa bumi yang melanda timur laut Jepun pada Rabu malam. Gempa bumi itu memutuskan bekalan elektrik kepada dua juta rumah buat sementara waktu.

Gegaran magnitud 7.3 melanda wilayah yang sama di mana gempa bumi besar tercetus akibat bencana nuklear Fukushima 11 tahun lalu.

Menurut AFP, di beberapa kawasan ia terlalu kuat untuk orang ramai berdiri, dan bangunan bergegar di ibu kota Tokyo.

Pihak berkuasa Jepun menyatakan gempa itu berlaku pada 23:36 (14:36 GMT), pada kedalaman 57 kilometer (35.4 batu).

Gegaran susulan dikatakan mungkin berlaku di wilayah Fukushima, Miyagi dan Yamagata.

Sejurus selepas kejadian itu, agensi meteorologi Jepun mengeluarkan amaran untuk gelombang tsunami setinggi satu meter (3.3 kaki) untuk sebahagian pantai timur laut, tetapi penyiar Jepun NHK kini melaporkan bahawa ia telah ditarik balik.

Pembekal elektrik tempatan berkata kira-kira 700,000 rumah di Tokyo dan 156,000 di timur laut Jepun telah terputus bekalan elektrik sejurus selepas gempa bumi, tetapi bekalan telah dipulihkan kepada banyak isi rumah.

Pegawai Polis cuba untuk menghidupkan semula lampu trafik selepas gempa bumi di Tokyo, Jepun Mac 17,2 2022. REUTERS/Issei Kato

Sebilangan orang di seluruh timur laut Jepun cedera akibat terjatuh. Di bandar Soma, Fukushima Prefecture, media tempatan melaporkan bahawa seorang lelaki berusia dalam lingkungan enam puluhan meninggal dunia. Ini adalah kematian kedua dilaporkan di Wilayah Miyagi.

Pengendali sebuah kereta api peluru di utara bandar Fukushima memaklumkan bahawa kenderaan yang dikendalinya itu turut tergelincir akibat gempa itu. Tiada laporan yang dibuat mengenai kecederaan daripada kejadian itu.

Baca juga: https://themalaysialife.com/tak-ramai-tahu-kuantan-ada-7-pantai-menarik-yang-confirm-santai/

Baca juga: https://malaysiadateline.com/prn-johor-bn-menang-bukan-kerana-kuat-tapi-dapat-manfaat-ekoran-perpecahan-pembangkang/