Guna pengecas sama untuk setiap peranti, dapat jimatkan RM1.1 billion setahun

Guna pengecas sama untuk setiap peranti, dapat jimatkan RM1.1 billion setahun. Kesatuan Eropah bersetuju untuk gunakan pengecas USB jenis C untuk semua eletronik mudah alih menjelang musim luruh 2024.

Memetik BBC, kerajaan UK ditanyakan perihal ini sama ada mereka berhasrat untuk meluluskan undang-undang tersebut.

Tetapi di bawah pengaturan pasca-Brexit semasa, keputusan Kesatuan Eropah akan dikenakan ke atas Ireland Utara, menurut pegawai EU dan UK.

Menurut laporan parlimen Disember 2021, “keperluan baharu juga mungkin dikenakan pada peranti yang dijual di Ireland Utara di bawah syarat protokol Ireland Utara dalam perjanjian Brexit, yang berpotensi mencetuskan perbezaan piawaian produk dengan seluruh UK”.

Perjanjian itu berfungsi dengan mengekalkan Ireland Utara di dalam pasaran tunggal EU untuk barangan, manakala tanah besar Britain berada di luarnya.

Perbalahan antara UK dan EU tentang cara memperbaharui protokol Ireland Utara masih tidak dapat diselesaikan.

‘Menyekat inovasi’

Produk Apple seperti iPhone dan iPad perlu mematuhi peraturan baharu, begitu juga, komputer riba akhirnya. Peranti sedia ada akan dikecualikan.

Perjanjian itu akan dibawa ke hadapan Parlimen Eropah dan Majlis Menteri selepas rehat musim panas mereka, di mana ia boleh diluluskan secara rasmi dan kemudian diterbitkan.

Apple memberitahu BBC ia tidak mempunyai komen baharu untuk dibuat.

Ia berhujah menentang cadangan itu, apabila ia mula diperkenalkan, pada September 2021, dengan seorang wakil memberitahu BBC News.

“Peraturan ketat mewajibkan hanya satu jenis penyambung menyekat inovasi dan bukannya menggalakkannya, yang seterusnya akan membahayakan pengguna di Eropah dan sekitar dunia”.

Apple ialah pengeluar terbesar yang menggunakan port pengecasan tersuai yang eksklusif untuk beberapa produknya – siri iPhonenya menggunakan penyambung Lightning buatan Apple.

Peraturan baharu itu akan merangkumi rangkaian “elektronik mudah alih bersaiz kecil dan sederhana”, menurut EU, termasuk:

  • Telefon bimbit
  • Tablet
  • Fon kepala dan alat dengar
  • Konsol permainan video
  • Pembesar suara mudah alih

Mana-mana daripada ini yang dicas menggunakan kabel berwayar perlu mempunyai port USB Jenis-C, tidak kira siapa yang membuat peranti itu.

Komputer riba juga perlu mematuhi peraturan tetapi pengeluar akan mempunyai 40 bulan selepas ia berkuat kuasa untuk membuat perubahan.

Perjanjian itu juga termasuk rancangan untuk membenarkan pelanggan memilih sama ada mereka mahukan kabel pengecasan dengan elektronik baharu mereka atau tidak.

“Undang-undang ini adalah sebahagian daripada usaha EU yang lebih luas untuk menjadikan produk di EU lebih mampan, mengurangkan sisa elektronik, dan menjadikan kehidupan pengguna lebih mudah,” kata EU dalam pengumumannya.

Ia akan menjimatkan pengguna sehingga €250m (RM1,177,741,124) setahun untuk pembelian pengecas yang tidak perlu dan mengurangkan 11,000 tan sisa setahun.

Baca Juga: Genggam ijazah di usia 82 tahun

Baca Juga: Pertama kali buka akaun TikTok, Johnny Depp sudah ada 7.5 juta pengikut seluruh dunia