Harga minyak masak naik melambung, perang Ukraine antara tiga sebab kenaikan harga minyak

Harga minyak masak naik melambung, perang Ukraine antara tiga sebab kenaikan harga minyak. Harga minyak masak menunjukkan perubahan yang ketara daripada segi harga sejak berlakunya pandemik.

Pada masa itu, harga minyak masak sebatian lima kilogram untuk cap helang dan pisau adalah sekitar RM30 hingga RM35, tetapi kini telah melonjak ke RM45.

Untuk cap Buruh, Seri Murni dan Saji pula, harga mereka adalah di bawah RM30 kerana menerima subsidi dan harganya dikawal.

Memetik China Press, Presiden Persekutuan Persatuan-Persatuan Peniaga-Peniaga Barang-Barang Runcit Malaysia, Hong Chee Meng berkata, pelbagai faktor termasuk kekurangan pekerja ladang sawit semasa pandemik telah mendorong keadaan itu.

“Jika buah sawit yang masak tidak dituai kerana kekurangan pekerja, maka buah itu akan rosak dan menjejaskan pengeluaran dan harga pasaran.

“Perang di Ukraine, pergolakan nilai ringgit dan kos pengangkutan maritim yang tinggi juga mendorong kenaikan harga minyak masak.

“Selagi kedamaian gagal dicapai antara Rusia dan Ukraine, maka seluruh dunia akan terjejas,” katanya.

Menurutnya, adalah sukar untuk menjangkakan sama ada harga minyak masak akan meningkat atau menurun kerana keadaan itu ditentukan banyak faktor.

“Walaupun kerajaan mula meluluskan pengambilan pekerja asing untuk ladang sawit, tetapi tiga faktor lain masih membelenggu kestabilan harga minyak masak,” katanya.

Baca Juga: Jika guna kata laluan ini, anda dalam bahaya kerana ia mudah diteka

Baca Juga: Kenali jenis manusia toksik di tempat kerja