Harga roti canai naik 10 sen jika kos bahan tidak dikawal

Harga roti canai naik 10 sen jika kos bahan tidak dikawal. Roti canai atau roti prata, juga dikenali sebagai roti chenai dan roti cane, ialah hidangan roti leper India yang terdapat di beberapa negara di Asia Tenggara, terutamanya di Brunei, Indonesia, Malaysia, Singapura dan Thailand.

Memetik NST, Presiden Persatuan Pemilik Restoran Muslim Malaysia (Presma) Datuk Jawahar Ali Taib Khan berkata harga semasa roti canai kekal sama iaitu antara RM1.20 hingga RM1.70 sekeping.

“Kebanyakan restoran mamak di seluruh negara menjalankan perniagaan seperti biasa walaupun harga produk seperti dhal (lentil) dan minyak masak meningkat.

“Baru dua hari sebelum ini, pemborong tempatan mengumumkan harga sekotak 100 keping doh roti canai dinaikkan kepada RM2 mulai 10 Jun ini, tetapi kita tidak boleh menaikkan harga begitu sahaja.

“Tetapi jika lonjakan harga masih tidak terkawal, harga roti canai akan naik tetapi tidak melebihi 10 sen kerana kami perlu meneruskan perkhidmatan pelanggan, dan kedai mamak ibarat rumah kedua kepada rakyat Malaysia.

“Kenaikan harga roti canai sehingga 50 sen adalah terlalu tinggi dan 10 sen sudah memadai jika anda menjual roti canai dalam kuantiti yang banyak seperti 1,000 keping sehari,” katanya kepada New Straits Times ketika dihubungi.

Jawahar juga menyatakan ia adalah kali keempat harga doh roti canai dinaikkan oleh pemborong tempatan tahun ini.

Beliau berkata pemborong terpaksa menaikkan harga berikutan keadaan yang tidak dapat dielakkan seperti kekurangan tenaga kerja dan kejatuhan nilai ringgit.

“Pemilik kedai terpaksa mewajibkan kenaikan itu kerana kami tidak membuat roti canai sendiri tetapi mendapatkan doh roti canai daripada pemborong.

Jawahar menambah bahawa Presma sentiasa memantau dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna mengenai kenaikan harga produk.

“Sekiranya berlaku lonjakan harga, kementerian boleh menetapkan harga siling bagi barangan keperluan yang boleh mengelakkan perkara ini.

Jawahar juga menggesa pengguna membuat laporan kepada kementerian terhadap kedai makan yang mengenakan harga terlalu tinggi untuk roti canai.

Roti canai sudah menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia apabila sarapan pagi, apabila kos meningkat adakah ia mempengaruhi untuk memilih makanan lain bagi sarapan atau adakah membawa bekal dari rumah kerana kos yang terlalu tinggi menjadi pilihan.

Baca Juga: Parkir sesuka hati, netizen puas hati kereta dihimpit bas sehingga rosak

Baca Juga: Padah ikut trend berdiri depan lori, remaja maut kena rempuh