Ibu bapa saman anak kerana tidak bagi mereka cucu

Ibu bapa saman anak kerana tidak bagi mereka cucu. Sepasang suami isteri di negeri Uttarakhand di utara India menyaman anak tunggal mereka dan isterinya kerana tidak memberi mereka cucu selepas enam tahun berkahwin.

Memetik BBC, Sanjeev, 61 dan Sadhana Prasad, 57, berkata mereka menghabiskan wang simpanan mereka untuk membesarkan anak lelaki mereka, dengan membayar latihan juruterbangnya serta perkahwinan mewah.

Mereka menuntut pampasan bernilai hampir $650,000 (RM2,855,606) jika tiada cucu yang dilahirkan dalam tempoh setahun.

Tuntutan yang sangat luar biasa itu difailkan atas alasan ‘gangguan mental’.

Encik Prasad berkata dia telah membelanjakan semua wang simpanannya untuk anaknya, menghantarnya ke Amerika Syarikat pada 2006 untuk latihan juruterbang dengan kos $65,000 (RM285,561)

Dia kembali ke India pada 2007, tetapi kehilangan pekerjaan dan keluarganya terpaksa menanggung kewangannya selama lebih dua tahun, lapor Times of India.

Shrey Sagar, 35, akhirnya mendapat pekerjaan sebagai juruterbang. Ibu bapanya berkata mereka mengatur perkahwinannya dengan Shubhangi Sinha, kini 31, pada 2016, dengan harapan mereka akan mempunyai cucu untuk bermain bersama semasa persaraan mereka.

Ibu bapa berkata mereka membayar untuk majlis perkahwinan di hotel lima bintang, sebuah kereta mewah bernilai $80,000 (RM351,457) dan berbulan madu di luar negara.

Peguam pasangan itu, AK Srivastava, memberitahu The National bahawa pasangan itu telah meminta wang itu ‘kerana kekejaman mental’.

“Anak saya telah berkahwin selama enam tahun tetapi mereka masih belum merancang untuk melahirkan anak.

“Sekurang-kurangnya jika kita mempunyai cucu untuk meluangkan masa bersama, kesakitan kita akan dapat ditanggung.

“Adalah impian setiap ibu bapa untuk menjadi datuk dan nenek. Mereka telah menunggu selama bertahun-tahun untuk menjadi datuk dan nenek,” kata Encik Prasad.

Petisyen pasangan itu, yang difailkan di Haridwar, dijangka didengar oleh mahkamah pada 17 Mei.

Baca Juga: Empat mitos yang anda perlu tahu tentang isi minyak kereta

Baca Juga: Harap sangat jangan guna duit raya anak bayar saman, warganet kecam ibu muat naik video anak memandu di TikTok