Ingatkan cuma hiasan, ini antara sebab terdapat 5 ‘lekuk’ di bahagian bawah botol

Sesetengah rekaan botol air direka untuk menarik pengguna agar membelinya, sementara botol yang lain direka khas dengan bentuk yang disesuaikan untuk beberapa fungsi tertentu yang diperlukan untuk tujuan spesifik.

Anda mungkin menyedari bahawa botol air mineral lazimnya mempunyai bahagian bawah yang rata. Sebaliknya, untuk botol air minuman berkarbonat atau minuman ringan, terutama botol plastik, bahagian bawahnya biasanya tidak rata dan sering kali mempunyai lima bucu menonjol sebagai kaki.

Struktur botol yang lebih kukuh

Benjolan atau lekukan pada kaki botol sebenarnya berfungsi untuk meningkatkan kekuatan dan kestabilan botol. Dengan adanya benjolan atau lekukan di bahagian bawah botol, strukturnya menjadi lebih kukuh dan sukar untuk diubah bentuk, berbeza dengan bahagian lainnya.

Anda boleh bayangkan seperti melipat sehelai kertas; jika terdapat lipatan, kertas akan lebih mudah dilipat. Tetapi jika terdapat rintangan, seperti sudut yang dibengkok, mencuba melipatkannya akan menjadi lebih sukar. Dengan benjolan tersebut, botol mencapai daya tahan tambahan.

Menjaga perubahan isi padu cecair dalam botol

Minuman ringan lazimnya disajikan pada suhu yang rendah. Apabila cecair tersebut dibekukan, isi padunya akan berubah dan botol tidak boleh bengkok kerana perubahan isi padu ini.

Sudut atau bahagian bawahnya yang berbentuk demikian akan sedikit mengembang tanpa pecah, dan ini bertujuan untuk menangani perubahan isi padu cecair.

Khas untuk minuman ringan yang berkarbonat

Sebab lainnya adalah kebanyakan botol minuman ringan akan dipresurkan untuk mengisi gas di dalamnya. Untuk menjayakan proses tersebut, botol plastik perlu memiliki daya tahan untuk menahan tekanan.

Selain itu, daya tahan ini juga berguna untuk menyerap kejutan, sehingga botol tidak mudah pecah apabila dijatuhkan secara tidak sengaja.

Bahagian atas botol yang lebih kecil

Bentuk dan saiz yang semakin mengecil pada bahagian atas botol bertujuan untuk menurunkan pusat graviti dan pada masa yang sama meningkatkan kestabilan botol.

Contohnya, pada botol tin, bahagian bawahnya dibuat melengkung ke dalam untuk meningkatkan kestabilan ketika diletakkan di bawah. Ini membantu mengurangkan risiko botol terguling atau jatuh apabila diletakkan di permukaan datar.

Dari segi reka bentuk, botol air mineral dan botol air jus biasanya tidak memiliki benjolan seperti botol air minuman ringan kerana mereka tidak dibuat untuk menangani tekanan. Namun, kedua-dua jenis botol air tersebut sering mempunyai lekukan kecil di bahagian bawahnya untuk meningkatkan kestabilan.

Lekukan ini membantu mencegah botol terguling atau jatuh apabila diletakkan di permukaan datar. Meskipun tidak sekompleks botol minuman ringan, reka bentuknya tetap diutamakan untuk memberikan fungsi dan kepraktisan yang terbaik kepada pengguna.

Baca juga: Terlalu gila teknologi! Wanita ini tanam 52 cip logam dalam kulit..siap dapat Guinness World Records lagi