Facebook dan Instagram kenakan caj RM50 kepada penggunanya bulan hadapan

Ingatkan kat sini, rupanya pengguna FB dan IG di luar negara dikenakan caj RM50 bermula November ini. Selamat duit para pengguna dua platform ini di negara ini.

Kadar caj yang dikenakan kepada pengguna Facebook dan Instagram adalalah sebanyak €9.99 (RM50.43) sebulan sekiranya mahu menikmati pengalaman tanpa iklan.

Ini berikutan, Badan Penyiaran Britain (BBC) melaporkan laman sosial Facebook dan Instagram akan memperkenalkan perkhidmatan langganan kepada pengguna di kebanyakan negara Eropah.

Secara tidak langsung menyekat iklan daripada muncul di kedua-dua platform tersebut.

Perkhidmatan tersebut diperkenalkan untuk pengguna di Kesatuan Eropah (EU), Kawasan Ekonomi Eropah (EEA) serta Switzerland bermula November ini.

Menurut Meta, langganan itu bertujuan untuk mengatasi kebimbangan yang disuarakan EU sebelum ini, dan bukannya mahu mengaut keuntungan.

“Pilihan untuk membeli langganan tanpa iklan mengimbangi keperluan pengawal selia Eropah sambil memberi pilihan kepada pengguna serta membenarkan Meta untuk terus berkhidmat kepada semua pihak di EU, EEA dan Switzerland,” kata Meta.

Pengguna akan diberi pilihan sama ada untuk terus menggunakan platform secara percuma di mana data mereka dikumpul, atau membayar untuk mengelak daripada iklan yang disasarkan.

Perkhidmatan itu akan mengenakan bayaran tambahan €3 (RM15) sebulan jika digunakan pada peranti iOS atau Android selepas mengambil kira yuran tambahan yang diambil oleh platform tersebut.

Baca juga: Bengang ditendang keluar dari “group” WhatsApp geng motosikal, lelaki ini tikam rakan sekerja hingga koyak jantung