Ini 7 bukti ‘dark chocolate’ lebih banyak khasiat dari coklat putih..siap boleh kurangkan risiko sakit jantung lagi!

Coklat gelap adalah kaya dengan pelbagai nutrien yang dapat membantu meningkatkan kesihatan seseorang. Coklat diperbuat daripada biji pokok koko dan juga merupakan salah satu sumber antioksidan terbaik yang telah dikenali.

Kajian menunjukkan bahawa coklat gelap mempunyai potensi untuk meningkatkan kesihatan seseorang dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Walau bagaimanapun, masih ramai yang meragui kenyataan ini.

Berikut adalah 7 manfaat kesihatan coklat gelap atau koko yang disokong oleh sains. Mari kita bersama-sama mencari tahu kebenarannya.

1. Sangat berkhasiat

Seseorang yang membeli coklat gelap berkualiti dengan kandungan koko yang tinggi memang mendapat manfaat. Ia mengandungi jumlah serat larut yang baik dan kaya dengan mineral.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa ia tidak boleh diambil secara berlebihan kerana kandungan gula dan kalori dalam coklat gelap juga perlu diambil kira.

2. Sumber antioksidan yang kuat

ORAC bermaksud kapasiti penyerapan radikal oksigen. Ia adalah ukuran aktiviti antioksidan makanan.

Satu kajian menunjukkan bahawa koko dan coklat gelap mempunyai lebih banyak antioksidan, polifenol, dan flavanol daripada buah-buahan lain yang diuji, termasuk beri biru dan beri acai.

Ini menunjukkan bahawa coklat gelap dan koko boleh menjadi sumber yang baik bagi antioksidan penting dalam pemakanan kita.

3. Boleh melancarkan pengaliran darah dan menurunkan tekanan darah

Banyak kajian yang dikawal menunjukkan bahawa koko dan coklat gelap boleh meningkatkan aliran darah dan menurunkan tekanan darah, walaupun kesannya biasanya ringan.

4. Meningkatkan HDL dan melindungi LDL daripada pengoksidaan

Dalam kajian terkawal, serbuk koko didapati dapat mengurangkan kolesterol LDL (buruk) teroksida secara ketara dalam kalangan lelaki. Selain itu, ia juga meningkatkan kolesterol HDL (baik) dan mengurangkan jumlah LDL dalam golongan yang mempunyai tahap kolesterol tinggi.

Ini adalah perkembangan yang positif dalam kaitan kesihatan jantung, kerana kawalan tahap kolesterol dalam darah memainkan peranan penting dalam mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

5. Boleh mengurangkan risiko penyakit jantung

Sebatian yang terdapat dalam coklat gelap kelihatan sangat berkesan dalam melindungi daripada pengoksidaan kolesterol LDL.

Secara berterusan, ini berpotensi untuk mengurangkan penimbunan kolesterol dalam arteri, dan akhirnya mengurangkan risiko penyakit jantung.

Malahan, beberapa kajian pemerhatian jangka panjang menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam hal ini.

6. Boleh melindungi kulit anda daripada sinaran matahari

Sebatian bioaktif dalam coklat gelap juga dapat memberi manfaat kepada kulit. Flavanol mampu melindungi kulit daripada kerosakan akibat sinaran matahari, meningkatkan aliran darah ke kulit, dan meningkatkan ketumpatan serta kelembapan kulit.

Jika anda merancang percutian pantai, pertimbangkan untuk menikmati lebih banyak coklat gelap dalam minggu dan bulan sebelum percutian anda.

Walau bagaimanapun, sebelum anda meninggalkan rutin penjagaan kulit biasa anda dan meningkatkan pengambilan coklat gelap, adalah bijak untuk berbincang dengan doktor atau pakar dermatologi anda.

7. Boleh meningkatkan fungsi otak

Coklat hitam juga memiliki potensi untuk meningkatkan fungsi otak. Kajian menunjukkan bahawa koko boleh memberikan peningkatan yang ketara dalam fungsi kognitif kepada orang dewasa yang lebih tua dengan gangguan kognitif ringan.

Selain itu, ia juga dapat meningkatkan kefasihan lisan dan mempengaruhi beberapa faktor risiko penyakit.

Baca juga: Ala-ala kopitiam, resepi roti bakar ini dapat 5.4k share..cuma guna kaya dan butter je!