Jurang gaji antara jantina menyebabkan sesetengah wanita Asia RM527,160 lebih miskin

Jurang gaji antara jantina menyebabkan sesetengah wanita Asia RM527,160 lebih miskin. Jurang gaji lazimnya menyebabkan wanita Asia Amerika, Orang Asli Hawaii dan Kepulauan Pasifik dengan pekerjaan sepenuh masa hanya mendapat AS$3,000 (RM13,179) setahun.

Memetik Bloomberg, laporan baharu oleh Pusat Undang-undang Wanita Kebangsaan, seorang wanita boleh hilang lebih RM527,160 sepanjang tempoh pekerjaan.

“Seorang wanita AANHPI yang memulakan kerjayanya hari ini akan kehilangan $120,000 (RM527,160) dalam tempoh 40 tahun akan datang,” jika jurang gaji antara lelaki kulit putih dan Asia perempuan tak rapat.

Bagi sesetengah wanita Asia, itu adalah senario kes terbaik. Pekerja wanita Burma, Kemboja, Hmong dan Nepal semuanya kerugian kira-kira $1 juta (RM4,393,000) sepanjang kerjaya mereka.

Analisis menunjukkan wanita Cina, India, Malaysia dan Taiwan biasanya menghasilkan lebih daripada lelaki kulit putih.

Menurut laporan Payscale dari Mac, sesetengah wanita Asia mendapat sebanyak atau kurang pendapatan lelaki kulit putih boleh mengekalkan mitos tentang orang Asia dan mengurangkan usaha untuk memerangi perkauman anti-Asia.

“Dengan memfokuskan hanya pada barisan teratas dan tidak benar-benar mengorek, kami benar-benar menjadikan komuniti tertentu tidak kelihatan.

“Itu memudaratkan mereka kerana kemudian mereka tidak boleh menjadi sebahagian daripada perbualan tentang apa yang perlu berlaku untuk membantu mereka mendapatkan peluang ekonomi dan dapat berasa selamat,” kata Gaylynn Burroughs, Pengarah Kesaksamaan Tempat Kerja di NWLC.

Laporan mendapati Covid-19 memburukkan lagi ketidaksamaan gaji yang sedia ada.

“Pandemik benar-benar menunjukkan jurang dari segi siapa yang dikira atau siapa yang dilihat oleh data kerana begitu ramai wanita terpaksa mengurangkan jam kerja mereka atau dipaksa keluar dari pekerjaan mereka,” kata Burroughs.

Walaupun pengangguran wanita Asia kini berada di bawah kadar Februari 2020, mendapatkan pekerja nampaknya satu perjuangan yang sukar.

Pada bulan Mac tahun ini, 38% wanita Asia yang menganggur telah mencari kerja selama enam bulan atau lebih, berbanding 25% lelaki Kulit Putih, dan wanita Asia yang menganggur biasanya tidak bekerja hampir dua minggu lebih lama daripada lelaki Kulit Putih.

Baca Juga: Ingin beli rumah namun bimbang ditipu, ini 4 langkah yang anda boleh lakukan

Baca Juga: Debat: Hujah Najib yang melucukan…