Jutawan arah duit RM3.7 juta dikira guna tangan, bengang pekerja bank malas layan

Gara-gara mendapat layanan buruk, seorang taikun di China mendesak kakitangan bank untuk secara manual mengira wang tunai sebanyak AS$780,000 (kira-kira RM3.7 juta).

India Times melaporkan bahawa insiden tersebut berlaku di salah satu cawangan bank terbesar di China dan menjadi tajuk utama dalam berita.

Identiti jutawan tersebut tidak didedahkan dalam laporan tersebut, tetapi nama keluarganya didedahkan sebagai ‘Sunwear’.

Bank itu menyatakan bahawa insiden tersebut bermula apabila mereka memberi nasihat kepada pelanggan untuk memakai pelitup muka.

Lelaki tersebut bagaimanapun mendakwa bahawa dia mengambil tindakan tersebut sebagai balasan terhadap layanan yang tidak memuaskan yang diterimanya.

Menurut Business Insider, lelaki tersebut yang menggunakan pemegang dalam talian ‘Sunwear’, berkongsi versi ceritanya di laman sosial China Weibo.

Katanya di sebuah bank di Shanghai, dia terlibat dalam sejenis pergaduhan dengan anggota keselamatan dan merasa mendapat layanan buruk. Oleh itu, dia kemudian meminta bank untuk secara manual mengira wang tunai yang telah dikeluarkannya.

Satu pasukan juruwang mengambil masa kira-kira dua jam untuk menyelesaikan pengiraan wang tunai tersebut kerana perlu mengiranya secara manual.

Imej bagasi dan gumpalan wang tunai itu menjadi viral di media sosial selepas insiden pertengkaran tersebut.

Baca juga:  Ramai persoal tauliah Ustaz Don, tuntut Jabatan Agama masuk campur