KA berjaya jual dendeng 80,000 unit dalam masa 3 minit, ini 10 analisis dari seorang penulis di Tokyo

Ramai tahu Khairul Aming (KA) berjaya jual produk terbarunya, Dendeng 80,000 unit dalam masa 3 minit 39 saat. Saya sangat tertarik cara KA, sebab dia menggabungkan cara bisnes tradisional + modern marketing.

Alang-alang saya buat nota pasal strategi marketing KA dalam pelancaran produk dia baru-baru ni, jadi saya share je lah di sini semoga yang lain pun dapat manfaatnya.

Ini merupakan analisis Zanita Ramli di Facebook dan mungkin betul, mungkin tak.

Macam mana dendeng KA boleh habis 80,000 unit dalam masa 3 minit 39 saat?

 1. Expand strategy
  Ada banyak cara untuk kembangkan bisnes. Contohnya kembangkan bisnes kepada segmen pelanggan baru, export ke negara lain, dan sebagainya. Untuk KA, dia kembangkan bisnes dengan guna pelanggan yang sedia ada. Jadi dia buat produk yang melengkapi sambal nyet. Pada saya produk Dendeng bukan saja tak wujudkan persaingan pada Sambal Nyet, bahkan mungkin tingkatkan lagi penjualan Sambal Nyet KA. Sangat bijak.
 2. Strategi pelancaran yang dibuat rapi
  Kalau lihat, KA buat pengumuman awal 5 hari sebelum pelancaran, dan siri video sebelum pelancaran. Dalam video, dia juga letakkan statistik jualan Sambal Nyet sebab statistik akan menguatkan fakta. Dia juga memberi justifikasi kepada beberapa persoalan dan cara nak makan Dendeng sekali dengan Sambal Nyet. Benda-benda ni meyakinkan prospek untuk beli produk baru, sekali dengan Sambal Nyet.
 3. Pelancaran sebulan sebelum puasa
  KA rancang pelancaran sebulan sebelum puasa supaya dia ada masa untuk perbaiki batch selepas itu. Dalam masa yang sama, testimoni akan terkumpul banyak menjelang puasa. Dan jangkaan saya, bulan puasa adalah target sebenar jualan KA untuk Dendeng & Sambal Nyet ini.
 4. Pelancaran dibuat pada Jumaat, jam 9 malam.
  Kenapa Jumaat, jam 9 malam? Sebab jumaat 9 malam, orang dah habis solat dah makan, masa untuk rehat. Jadi ini masa yang sangat sesuai. Selain tu, team KA ada masa 2 hari untuk proses kesemua 80,000 order untuk dihantar ke kurier.
 5. Platform pelancaran di Tktok (TT) KA buat pelancaran di satu platform saja, Tktok. Saya kira, mudah untuk KA keep track stok yang ada, berkait dengan point saya di nombor 7. Selain tu, TT sangat mudah nak checkout dengan hanya beberapa klik saja ditambah kerjasama KA dengan TT yang tawarkan banyak voucher.
 6. FOMO
  FOMO, atau Fear Of Missing Out adalah fenomena di mana prospek takut tertinggal “wave” dan mahu jadi yang pertama cuba produk terbaru KA. Nak wujudkan FOMO, kena ada branding atau Personal Branding yang kuat.
 7. Sense of urgency
  KA juga wujudkan “sense of urgency” masa pelancaran. Bagaimana? Dia sentiasa kemaskini berapa stok yang tinggal. Ini mewujudkan “urgency” di mana prospek mesti dapatkan sekarang sebelum terlepas.
 8. Elemen emosi dan psikologi
  Kalau perasan, KA pakai baju melayu dan bersongkok masa pelancaran. Dan di belakang backdrop juga ada tulis “Kota Bharu, Kelantan”. Bagi saya, KA cukup bijak kerana dia tahu siapa segmen pelanggannya di mana saya percaya mungkin lebih 90% adalah Melayu, Islam dan juga menyokong produk tempatan. Jadi pakai baju Melayu bersongkok sambil menonjolkan ianya dibuat di Kota Bharu menaikkan elemen emosi dan psikologi.
 9. Public Relations (PR) & Personal Branding (PB)
  PR dan PB ni datang seiring. KA penggunakan PB dalam kempen marketingnya. Dan KA juga sangat bagus menjaga PR, bukan KA tak pernah terlibat dengan isu, tapi cara KA hadapi dan tangani setiap isu sangat cemerlang. Jadi ramai orang beli produk dia sebab dia KA sendiri, bukan sebab ianya dendeng semata-mata.
 10. Touch points
  Sebabkan KA mempunyai PB yang kuat, jadi produknya naik sebab PB-nya. KA tahu antara “touch point” atau di mana prospek jumpa produk beliau adalah di media sosial, jadi dia sangat aktif mempromosi di media sosial. Dan sebab orang membeli juga kerana dirinya (PB yang kuat), jadi dalam kempen merketing, live dan sebagainya, dia sendiri yang akan muncul dan promosi produknya. Orang mahu melihat KA itu sendiri.

Fuh cukup 10 point.
Apa pun, moga bermanfaat!

Baca juga: Patutlah cili selalu berkulat, ini cara buat cili jeruk jangan lupa masukkan benda ni
.