Kembali kerja di pejabat atau letak jawatan – Elon Musk

Kembali kerja di pejabat atau letak jawatan – Elon Musk. Pemilik Tesla itu memberi kata putus kepada pekerjanya yang enggan bekerja di pejabat.

Menurut Reuters, Ketua Eksekutif Tesla Inc, Elon Musk mengarahkan pekerjanya kembali ke pejabat atau tinggalkan syarikat, menurut e-mel yang dihantar kepada kakitangannya.

“Semua orang di Tesla dikehendaki berada di pejabat minimum 40 jam seminggu. Jika anda tidak hadir, kami menganggap anda sudah meletak jawatan.

“Lebih lama anda bekerja di sini, lebih kerap kehadiran anda diperlukan. Inilah sebab saya tinggal di kilang supaya mereka yang bekerja di sini dapat melihat saya bekerja bersama mereka.

“Jika saya tidak berbuat demikian, sudah lama Tesla bankrap,” tulis Musk.

Dua sumber mengesahkan ketulenan e-mel yang dilihat Reuters, bagaimanapun Tesla tidak memberikan sebarang komen.

Firma teknologi utama di Silicon Valley tidak memerlukan pekerja untuk kembali ke pejabat sepenuh masa, dalam menghadapi tentangan daripada beberapa pekerja dan kebangkitan semula kes Covid-19 di California.

Tesla telah memindahkan ibu pejabatnya ke Austin, Texas, tetapi mempunyai pangkalan kejuruteraan dan salah satu kilangnya di kawasan Teluk San Francisco.

“Sudah tentu ada syarikat yang tidak memerlukan ini, tetapi bila kali terakhir mereka menghantar produk baru yang hebat? Sudah agak lama.

“Tesla telah dan akan mencipta dan sebenarnya mengeluarkan produk yang paling menarik dan bermakna daripada mana-mana syarikat di Bumi. Ini tidak akan berlaku melalui telefon,” tulis Musk dalam e-mel.

Salah seorang pengikut Twitter Musk menyiarkan satu lagi e-mel yang dihantar Musk kepada eksekutif meminta mereka bekerja di pejabat selama sekurang-kurangnya 40 jam seminggu atau “beredar dari Tesla.”

Sebagai tindak balas kepada ciapan ini, jutawan itu, yang telah bersetuju untuk mengambil Twitter Inc secara peribadi dalam perjanjian $44 bilion, berkata, “Mereka harus berpura-pura bekerja di tempat lain.”

Jika bekerja di rumah tidak menjejaskan reputasi syarikat dan boleh bekerja di mana sahaja, tidak salah untuk mereka teruskan. Kalau semasa pandemik, pekerja boleh membuktikan sumbangan kepada syarikat, kenapa tidak teruskan sahaja.

Baca Juga: Pelarian Ukraine dihalau selepas dituduh menjadi perosak rumah tangga

Baca Juga: JPJ larang kenderaan berat lalu Lembah Klang pada dua waktu puncak, jom semak