Kerajaan luluskan 2 lagi jenis vaksin baru – Dr Hisham

Kerajaan memberikan kelulusan pendaftaran bersyarat untuk kegunaan semasa bencana bagi dua produk vaksin Covid-19 iaitu Sinopharm dan Janssen.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, mesyuarat Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) kali ke-361 yang bersidang bersetuju memberikan kelulusan pendaftaran bersyarat untuk kegunaan semasa bencana bagi dua produk vaksin Covid-19 hari ini.

Katanya, kelulusan pendaftaran bersyarat ini memerlukan maklumat kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk vaksin tersebut dipantau dan dinilai berdasarkan data-data terkini dari semasa ke semasa.

“Dua vaksin itu adalah jenis Covilo Suspension for Injection Covid-19 Vaccine (Vero Cell), Inactivated melibatkan pemegang pendaftaran, Duopharma (M) Sdn. Bhd dengan pengilangnya Beijing Institute of Biological Products Co. Ltd. (BIBP), China. Ia merupakan vaksin yang dibangunkan China National Biotec Group Company Limited (CNBG), Sinopharm, yang juga dikenali sebagai vaksin Covid-19 Sinopharm.

“Produk kedua pula adalah Janssen Covid-19 Vaccine Suspension for Injection yang dibangunkan Johnson & Johnson Sdn. Bhd dengan melibatkan pengilang, Janssen Pharmaceutica N.V. di Belgium,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Noor Hisham berkata, kelulusan ini bagi memastikan perbandingan manfaat-risiko bagi produk vaksin tersebut kekal positif.

“Pihak kementerian akan sentiasa mempertingkatkan tahap kesihatan awam dalam memerangi wabak Covid-19 melalui perolehan bekalan vaksin yang telah dinilai daripada aspek kualiti, keselamatan dan keberkesanan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) dan diluluskan oleh PBKD.

“Kerajaan juga komited untuk memastikan penduduk dewasa Malaysia mencapai imuniti kelompok (herd immunity) selaras dengan sasaran Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK),” katanya.

-UTUSAN ONLINE