Khabar angin berlian jatuh buat ramai ‘naik gila’, sanggup kumpul habuk sebab nak jadi jutawan segera

Orang ramai telah berkumpul di beberapa jalan di daerah Surat, negeri Gujarat, setelah mendengar khabar angin tentang seseorang yang dikatakan tidak sengaja menjatuhkan sebungkus permata.

Surat, yang sering disebut sebagai ‘kota berlian India,’ merupakan pasaran terbesar di dunia untuk aktiviti mengilat, memotong, dan mengukir berlian.

Ia terkenal sebagai pusat utama dalam industri berlian dan merupakan tempat di mana banyak berlian diolah sebelum dijual di pasaran global.

Menurut laporan dari laman berita Ahmedabad Mirror, khabar angin mengenai kehilangan berlian bernilai jutaan rupee itu merebak dengan cepat pada 24 September yang lalu.

Kehilangan berlian yang bernilai tinggi seperti itu dapat menarik perhatian ramai dan mencetuskan pencarian yang besar oleh orang-orang di kawasan tersebut.

Orang-orang di kawasan tersebut sanggup mengumpul habuk dari jalan dengan harapan menemukan berlian yang hilang.

Seorang penduduk dikatakan telah berhasil menemui sejenis batu yang kelihatan seperti berlian, tetapi rasa kecewa melanda apabila mendapati bahawa batu tersebut sebenarnya adalah berlian Amerika (bukan berlian asli).

Arvind Panseria, yang juga mencari berlian itu, mengatakan bahawa seorang lelaki telah menemui sebutir berlian, tetapi kemudian disedari bahawa itu hanyalah berlian Amerika yang digunakan sebagai barang kemas tiruan.

Baca juga: Maulidur Rasul : Amati 5 keajaiban ketika kelahiran Nabi Muhammad S.A.W