KJ dakwa mungkin dos penggalak jadi syarat lengkap vaksin, bukan 2 dos

Dos penggalak mungkin jadi syarat lengkap vaksin. Orang ramai mungkin perlu mendapatkan suntikan penggalak Covid-19 untuk dianggap telah divaksin sepenuhnya.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata ini adalah salah satu daripada beberapa pilihan yang sedang dilihatnya jika pengambilan suntikan penggalak kekal rendah dan untuk mencegah gelombang jangkitan baharu di negara ini.

“Saya tidak boleh menolak sebarang kemungkinan. Saya perlu meninggalkan setiap kemungkinan di atas meja.

“Cara pertama (untuk meningkatkan kadar pengambilan suntikan penggalak) adalah dengan memujuk, menggalakkan dan merayu. Ini adalah pendekatan yang kami ambil buat masa ini.

“Kedua, kita boleh menjadikan suntikan penggalak sebagai syarat, bermakna anda tidak akan dianggap divaksin sepenuhnya melainkan anda mendapat dos penggalak.

Awal bulan ini, Khairy berkata kira-kira 40 peratus orang yang menerima pelantikan suntikan penggalak gagal hadir.

Beliau memberi amaran bahawa jumlah kemasukan ke hospital akan meningkat jika trend itu berterusan.

Beliau berharap orang ramai yang menerima pelantikan suntikan penggalak akan menerima pukulan mereka kerana data telah menunjukkan bahawa imuniti terhadap Covid-19 semakin berkurangan dari semasa ke semasa.

“Dos penggalak adalah sangat penting, terutama bagi warga emas dan mereka yang mempunyai komorbiditi, yang boleh mengalami gejala teruk jika dijangkiti virus itu.

“Saya berharap dengan dos penggalak kebanyakan orang akhirnya akan diberi vaksin Covid-19 atau mempunyai imuniti semula jadi dan ia boleh menjadi seperti selesema biasa.

“Tetapi kami belum tahu lagi, terutamanya dengan varian baharu. Ia juga boleh menjadi jab tahunan, seperti jab selesema tahunan, tetapi saya belum tahu lagi… Tiada siapa yang tahu.”

Beliau berkata mobiliti negara telah kembali ke tahap pra-pandemi, tetapi beliau memberi amaran terhadap sikap berpuas hati.

Beliau berkata peningkatan mobiliti ini membimbangkan kerana kadar penggunaan katil hospital di seluruh negara berlegar melebihi 50 peratus sejak dua minggu lepas.

“Mobilitas (kadar) kami telah kembali ke tahap pra-pandemik. Orang ramai bergerak (berkeliling) pada kadar yang sama seperti sebelum Mac tahun lalu.

“Dan kami telah mula berasa sangat, sangat berpuas hati dengan Covid-19… Jika kami meneruskan ini, maka gelombang keempat tidak dapat dielakkan.”

Khairy berkata adalah penting bagi penularan Covid-19 dikurangkan sebanyak mungkin bagi mengelakkan lonjakan jangkitan pada bulan depan dan untuk mengekang lonjakan kemasukan ke hospital yang akan menjejaskan sistem penjagaan kesihatan awam.

Beliau berkata Program Imunisasi Kebangsaan Covid-19 telah berjaya, tetapi sesetengah pihak kini jatuh tidak perlu lagi berwaspada.

“Persepsi ini tidak betul. Kita dapat lihat kadar kemasukan ke hospital meningkat dan jumlah kes kekal dalam arah aliran mendatar sejak satu atau dua minggu lalu.

“Ia tidak meningkat secara drastik, tetapi kadar kemasukan ke hospital boleh menjadi petanda awal sesuatu yang tidak diingini.

“Jika kita tidak bertindak sekarang, maka akan ada gelombang jangkitan dan peningkatan kemasukan ke hospital.”

Beliau mengingatkan orang ramai untuk mengamalkan TRIIS – menguji, melaporkan, mengasingkan, memaklumkan dan mencari – dan terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Covid-19.

Sehingga tengah hari semalam, negara merekodkan 4,885 kes baharu Covid-19, menjadikan jumlah keseluruhan 2,591,486 kes.

Khairy berkata Malaysia, tidak seperti beberapa negara Eropah, tidak bersedia untuk menghapuskan SOP “asas”, seperti memakai topeng muka, untuk meminimumkan penularan Covid-19.

Beliau berkata memakai topeng muka akan mengurangkan pendedahan kepada virus itu, fakta yang disokong oleh data dan sains.

Dia memetik laporan yang memetik pegawai tertinggi Pertubuhan Kesihatan Sedunia yang menyatakan Eropah adalah pusat wabak itu sekali lagi.

“Negara seperti Jerman dan Austria sedang menghadapi gelombang baharu Covid-19 yang agak besar, yang muncul selepas ramai orang masih belum mendapat vaksin dan langkah pencegahan Covid-19, seperti memakai topeng muka, telah diketepikan.

“Bagi Malaysia, pendirian kami pada masa ini ialah kami tidak akan menghapuskan SOP.”

Dr Hans Kluge, pengarah WHO untuk wilayah Eropah 53 negara, dipetik sebagai berkata bahawa peningkatan kes Covid-19 adalah “kebimbangan besar”. Dia menyalahkan kelonggaran langkah kesihatan awam untuk peningkatan jangkitan di Eropah.

Amaran daripada WHO datang ketika Jerman menyaksikan lebih 37,000 kes baharu dalam sehari awal bulan ini, manakala Austria menjadi negara pertama di Eropah barat yang mengenakan semula penutupan penuh apabila jangkitan Covid-19 meningkat.

Inforakyat