Korea Utara buat dakwaan aneh, salahkan belon dari Korea Selatan sebabkan Covid

Korea Utara pada hari Jumaat cuba menyalahkan Seoul atas wabak Covid-19 dengan mendakwa gelombang jangkitan bermula selepas pesakit menyentuh “benda asing” berhampiran sempadan dengan Korea Selatan.

Pyongyang menggesa orang ramai untuk berhati-hati menangani benda asing yang datang melalui angin dan fenomena iklim dan belon lain di kawasan di sepanjang garis persempadanan dan sempadan.

Pegang objek tak dikenali sebelum disahkan positif

Menurut Independent, Media kerajaan KCNA melaporkan seorang askar berusia 18 tahun dan lima tahun yang bersentuhan dengan beberapa bahan tidak dikenal pasti.

Kejadian yang berlaku di sebuah bukit di sekitar berek dan kawasan kediaman di daerah timur Kumgang pada awal April menunjukkan simptom dan kemudiannya diuji positif untuk coronavirus.

“Hasil siasatan menunjukkan bahawa beberapa orang yang datang dari kawasan Ipho-ri di daerah Kumgang wilayah Kangwon ke ibu kota pada pertengahan April mengalami demam dan peningkatan mendadak kes demam telah disaksikan di kalangan kenalan mereka.

“Sekumpulan orang demam mula muncul di kawasan itu buat kali pertama,” katanya.

Pihak berkuasa kesihatan di kerajaan pertapa telah menggunakan demam sebagai eufemisme untuk Covid-19.

Media kerajaan menambah bahawa semua kes demam lain yang dilaporkan di negara ini sehingga pertengahan April adalah disebabkan oleh penyakit lain tetapi ia tidak menjelaskan secara terperinci.

Kes pertama pada 12 Mei 2022

Negara terpencil itu menutup sempadannya pada permulaan wabak pada 2020 tetapi hanya secara terbuka mengakui kes pertama Covid-19 pada 12 Mei tahun ini.

Tidak lama selepas itu, Korea Utara mengisytiharkan darurat. Sepanjang 2020 dan 2021, Korea Utara telah mendakwa bahawa terdapat sifar jangkitan di negara itu, walaupun pakar kesihatan global ragu-ragu.

Peratus virus tersebar melalui objek sangat rendah

Sementara itu, Yang Moo-jin, seorang profesor di Universiti Pengajian Korea Utara di Seoul memberitahu The Guardian bahawa “sukar untuk mempercayai dakwaan Korea Utara, secara saintifik, memandangkan kemungkinan virus merebak melalui objek agak rendah”.

Pada hari Jumaat, negara melaporkan 4,570 kes baharu, menjadikan jumlah keseluruhan kes kepada 4.74 juta. Ia hanya melaporkan 73 kematian setakat ini.

Kadar kematian yang rendah telah dipenuhi dengan kebimbangan bahawa Korea Utara cuba menyembunyikan jumlah sebenar kematian yang berkaitan dengan virus itu.

Baca Juga: Gadis maut lepas minum racun, ingat teman lelaki bunuh diri sebab merajuk

Baca Juga: Kerja 4 hari seminggu: Idea baik tapi masih perlukan eksperimen kaji keberkesanan