Krisis makin sukar, Hishamuddin mungkin ambil alih sebagai PM, Azmin TPM

Pergolakan politik semasa nampaknya tidak lari daripada dalam perebutan kepemimpinan negara.

Berikutan pemimpin parti politik dipanggil Yang di-Pertuan Agong untuk membincangkan pembukaan semula Parlimen dan kegagalan negara membendung wabak Covid-19, mungkin ada yang menganggap ini adalah hari-hari terakhir Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

Khabar angin juga menjadi berlebihan setelah cadangan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk melaksanakan Mageran , yang banyak diyakini adalah usaha untuk melihat keadaan darurat yang sepatutnya berakhir pada bulan Ogos yang berlanjutan selama-lamanya.

Perbincangan semasa di ibu pejabat Umno di Menara Dato Onn kini merangkumi senario yang mengejutkan.

Sumber memberitahu The Vibes bahawa ahli parlimen parti itu didekati untuk menjamin Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai calon jawatan timbalan perdana menteri.

Apa yang telah digerakkan daripada perwakilan yang dibuat kepada anggota Umno bahawa Muhyiddin akan turun sebagai perdana menteri pada bulan-bulan mendatang, yang memungkinkan Hishammuddin mengambil alih jawatan sebagai perdana menteri kesembilan negara itu.

Walaupun ramai yang lebih layak sebagai perdana menteri ketiga negara dalam beberapa tahun selepas pilihan raya umum 2018 yang menyaksikan Barisan Nasional dikalahkan buat pertama kalinya, senario lain mungkin lebih sukar untuk diterima oleh anggota Umno: Datuk Seri Mohamed Azmin Ali sebagai timbalan perdana menteri.

“Ahli Parlimen Umno mungkin tidak bersedia menerima Azmin,” kata sumber.

Azmin, yang dilihat sebagai salah satu arkitek utama kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan tahun lalu, dilihat sebagai faktor pemecah belah.

Penanganannya terhadap ekonomi sebagai menteri perdagangan dan industri antarabangsa selama wabak itu dikritik. Namun, dia membawa sekurang-kurangnya 11 MP.

Topi Hishammuddin yang dilemparkan di gelanggang memang mengejutkan. Walaupun sudah lama, menteri luar tidak memegang jawatan tertinggi dalam Umno.

Dia bahkan tidak berada dalam Majlis Tertinggi, walaupun datuknya, Dato Sir Onn Jaafar, adalah pengasas parti itu, dan ayahnya, Tun Hussein Onn, adalah perdana menteri ketiga Malaysia.

Sementara itu, bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak adalah sepupu.

Difahamkan, ahli parti, serta beberapa pemimpin bukan Umno, diberitahu bahawa Agong telah bersetuju dengan cadangan ini.

“Namun, kami tahu ini tidak tepat, kerana Agong masih belum mengambil keputusan mengenai hal ini. Lebih-lebih lagi, dia belum selesai bertemu dengan semua pemimpin parti politik, ”kata sumber yang tinggi.

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah akan bertemu Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi harini.

sumber: https://www.thevibes.com/articles/news/30584/hishammuddin-as-dpm-in-preparation-for-muhyiddin-stepping-down