Lelaki ditahan buat ‘part time’ edar 3,840 tin arak yang diseludup

Seorang lelaki berusia 26 tahun ditahan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) pada 22 Julai lalu ketika cuba mencari duit sampingan dengan mengedar arak seludup.

Pengarah Kastam Johor, Sazali Mohamad berkata, suspek ditahan ketika sedang memandu sebuah Toyota Estima yang dipenuhi dengan 3,840 tin arak dipercayai diseludup lapor Kosmo.

Katanya, suspek tersebut telah didakwa di Mahkamah Majistret Johor Bahru dibawah Seksyen 74(1)(d) Akta Eksais 1976 pada 27 Julai lalu dan sedang menanti perbicaraan.

“Dalam kejadian tersebut, pegawai dan anggota Bahagian Penguatkuasaan Sungai Pulai JKDM Johor memeriksa kenderaan dipandu suspek di tepi jalan Kilometer 2.7, Jalan Sultan Ismail, Lebuhraya Pesisir Pantai Iskandar, Iskandar Puteri, dekat sini pada pukul 6.45 pagi.

“Pemeriksaan rapi mendapati sebanyak 3,840 tin bersamaan 1,790 liter arak seludup disimpan di tempat duduk penumpang depan dan tempat duduk belakang.

“Arak yang dirampas bernilai RM10,700, manakala jumlah duti dan cukai terlibat sebanyak RM37,300. Nilai rampasan keseluruhan berserta kenderaan adalah RM88,100,” katanya.

Dua tahun ‘part time’ jual arak seludup

Soal siasat terhadap suspek mendapati dia bekerja sebagai pembantu di sebuah kedai aksesori kenderaan dan telah melakukannya kerja-kerja mengedar arak seludup berkenaan secara sambilan sejak dua bulan lalu.

“Modus operandi digunakan sindiket ini adalah dengan menyeludup masuk arak tulen sebelum diedarkan ke pasaran tempatan menggunakan kenderaan peribadi mengikut permintaan.

“Pemeriksaan terhadap nombor pendaftaran kenderaan itu bagaimanapun mendapati ianya menggunakan nombor palsu kerana pemilik sebenar adalah individu lain,” ujarnya.

Baca Juga: Dituduh curi jam tangan tanpa bukti, pelajar maut dipukul 3 guru

Baca Juga: “Kau penyewa tak layak bising!”- Penduduk flat cop parkir guna kolah, siap ugut penyewa kalau cuba alihkan