Lelaki ini bina hotel tanpa bilik, tetamu diajak ‘perah otak’ fikir masalah dunia..harga boleh cecah RM1,485 satu malam

Sebuah hotel tanpa bilik yang terletak bersebelahan dengan stesen minyak akan disewakan dengan harga RM 1,485 (£275).

Menurut Daily Mail, tujuan Patrik dan kembarnya, Frank, dalam mengendalikan hotel tersebut adalah untuk membuat para tetamu memikirkan tentang masalah di seluruh dunia.

Lazimnya, pengusaha hotel lain mungkin merasa kesal apabila sering menerima aduan daripada pelanggan yang sukar tidur akibat kebisingan dalam persekitaran.

Bagi saudara kembar itu, aduan tersebut telah menjadi inspirasi dan pendorong untuk membuka hotel mereka.

Pada dasarnya, bilik yang dikenakan caj sebanyak RM 1,485 tersebut hanya dilengkapi dengan sebuah katil saiz ‘queen’ dan dua meja sisi yang dilengkapi dengan lampu.

Bilik yang disewakan tersebut tidak mempunyai dinding, siling, atau pintu yang dapat digunakan untuk mencipta ruang privasi atau tempat perlindungan.

Sebelum ini, mereka telah mencipta ‘bilik’ yang serupa di lokasi yang cantik, tetapi ini adalah kali pertama mereka mencuba konsep ‘anti-cantik’.

“Tidur bukanlah tujuannya, apa yang penting ialah memikirkan keadaan dunia,”  kata Frank Riklin.

Tetamu dijemput untuk membincangkan topik seperti perubahan iklim, peperangan, dan sikap manusia yang tidak berkesudahan untuk mencapai kesempurnaan sehingga berlakunya kerosakan pada planet ini.

“Ringkasnya, sekarang bukan masa untuk tidur, kita perlu buat sesuatu,” kata Patrik Riklin.

Baca juga: “Mak duduk rumah aku sampai berbulan-bulan sebab nak dekat dengan cucu, dalam diam isteri makan hati sampai stress rupanya mak..”