Lelaki mengaku bersalah atas 28 pertuduhan rogol dua anak kandung

Seorang bapa sepatutnya menjadi pelindung anak-anak dan bukan menjadi manusia yang merosakkan anak-anak. Seorang bapa mengaku bersalah atas 28 pertuduhan yang membabitkan kesalahan melakukan seks luar tabii, merogol dan amang seksual terhadap dua anak kandungnya, sejak tujuh tahun yang lalu.

Berdasarkan kertas pertuduhan, kedua-dua anak kandungnya telah dirogol oleh tertuduh sejak mangsa berusia 12 tahun lagi lapor Utusan.

Bagi kesalahan tersebut, tertuduh didakwa di bawah Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Malah, tertuduh didakwa dengan enam pertuduhan melakukan seks luar tabii terhadap salah seorang mangsa, dan satu pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan penjara maksimum 20 tahun dan boleh disebat.

Selain itu, lima pertuduhan di bawah Seksyen 377CA Kanun Keseksaan penjara maksimum 30 tahun dan sebat serta tertuduh mengaku bersalah melakukan amang seksual fizikal terhadap mangsa sama.

Tertuduh juga didakwa mengikut Seksyen 14 (a) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017 dan dibaca bersama Seksyen 16 akta sama

Sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjara maksimum 10 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali manakala Seksyen 16 pula memperuntukkan penjara maksimum lima tahun dan sebat.

Tertuduh dibenarkan oleh mahkamah untuk diikat jamin dengan jumlah RM96,000.

Baca Juga: Cuba ‘suap’ RM200 dekat polis, buruh ladang mengaku bersalah

Baca Juga: Ustaz Ebit Lew bawa anak punk bersolat