Lelaki menyamar sebagai wanita tua lempar kek ke arah lukisan Mona Lisa

Lelaki menyamar sebagai wanita tua lempar kek ke arah lukisan Mona Lisa. Lelaki tersebut dilihat duduk di atas kerusi roda dan melemparkan kek di Louvre, Paris.

Karya Leonardo da Vinci itu tidak terjejas sedikit pun dan krim putih tersebut hanya disapu pada kaca perlindungan lukisan itu.

Pelaku, yang dilihat memakai rambut palsu dan gincu, menggesa orang ramai untuk “Think of the earth” semasa dipimpin dari tempat kejadian.

Kejadian pada hari Ahad itu disifatkan oleh saksi sebagai sesuatu yang sangat menggemparkan.

Pelawat Louvre Luke Sundberg, dari Amerika Syarikat, melihat semuanya berlaku dari awal hinggalah pelaku ditangkap.

“Orang ramai mula terkejut dan kami mendongak dan seorang lelaki berkerusi roda [berpakaian] seperti seorang wanita tua berlari ke arah lukisan itu dan mula menumbuknya sebelum mencalit kek ke seluruhnya,” kata lelaki berusia 20 tahun itu kepada agensi berita PA.

“Ia mengambil masa kira-kira 10 hingga 15 saat untuk pihak keselamatan benar-benar membawa lelaki itu pergi, tetapi orang ramai kelihatan panik sedikit.

“Ia sangat mengejutkan, banyak yang perlu diambil kira betapa bersejarahnya Mona Lisa, momen itu sekali dalam sejuta.”

Aktivis itu yang turut dilihat membaling bunga ros di galeri itu diiringi keluar oleh pihak keselamatan. “Fikirkan tentang Bumi,” katanya.

“Ada orang yang memusnahkan Bumi. Fikirkanlah. Artis memberitahu anda: fikirkan Bumi. Itulah sebabnya saya melakukan ini.”

Lelaki berusia 36 tahun telah ditahan dan dihantar ke unit psikiatri polis, pejabat pendakwa raya Paris mengesahkan pada hari Isnin, sambil menambah ia telah memulakan siasatan ke atas kerosakan artifak budaya.

Lukisan Renaissance mempunyai kaca dipasang pada tahun 1950-an untuk melindunginya selepas serangan asid.

Baca Juga: Ingin menghapus data digital dengan selamat, di Jepun hanya perlu bayar RM3.44 sahaja

Baca Juga: Sisa minyak masak boleh buat duit? Ini tips elak buang dalam sinki