Lelaki pertama di dunia dapat tiga penyakit berbahaya sekaligus, HIV, COVID-19 dan cacar monyet

Seorang lelaki Itali berusia 36 tahun tidak menyangka dia akan mendapat tiga penyakit berbahaya sekaligus. Lelaki tersebut disahkan positif HIV, cacar monyet dan juga COVID-19.

Lelaki tersebut dikatakan mengalami demam, sakit tekak dan sakit kepala sembilan hari selepas pulang dari perjalanan ke Sepanyol di mana dia melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan lelaki lain, menurut satu kajian kes dalam Journal of Infection.

Dia pertama kali diuji positif untuk COVID-19 pada 2 Julai – kemudian dalam beberapa jam mula mendapat ruam dan lepuh “kecil dan menyakitkan” di sekeliling badan, kaki, muka dan punggungnya, kata kajian itu.

Lelaki yang tidak dikenali itu pergi ke ER selepas mendapat lepuh “kecil, menyakitkan” di badannya selepas perjalanan ke Sepanyol di mana dia melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan lelaki lain.

kronologi kes lelaki tersebut

  • Garis masa penyelidik menunjukkan bahawa dia diuji positif untuk COVID, cacar monyet dan HIV semuanya pada hari yang sama, 6 Julai.
  • Dia pergi ke bilik kecemasan (ER), dan pada hari kedua di sana sekali lagi diuji positif untuk COVID-19 — serta cacar monyet.
  • Pada hari yang sama, 6 Julai, dia juga mengetahui bahawa dia menghidap HIV, walaupun negatif semasa ujian terakhir, pada September, kata kajian itu.

“Memandangkan ini adalah satu-satunya kes virus monkeypox, SARS-CoV-2 dan jangkitan bersama HIV yang dilaporkan, masih tidak ada bukti yang mencukupi yang menyokong gabungan ini boleh memburukkan keadaan [seorang] pesakit,” tulis mereka.

Para penyelidik berkata bahawa kes itu menekankan bahawa hubungan seksual boleh menjadi cara penularan utama cacar monyet.

“Oleh itu, saringan [jangkitan seksual] lengkap disyorkan selepas diagnosis cacar monyet.

“Malah, pesakit kami diuji positif untuk HIV-1 dan, memandangkan kiraan CD4 yang dipelihara, kami boleh mengandaikan bahawa jangkitan itu agak baru-baru ini,” kata mereka mengenai pesakit, yang sebelum ini juga menghidap sifilis.

Walaupun ia adalah kes pertama yang diketahui seumpamanya, lebih banyak kemungkinan akan menyusul memandangkan penularan pesat monyetpox, dengan lebih 45,000 kes dilaporkan di 98 negara.

“Majoriti kes didaftarkan dalam lelaki gay atau biseksual yang sering mengalami STI lain”, kata mereka.

Baca Juga: Golongan LGBT bimbang disalahkan, sanggup beratur panjang untuk Vaksin Cacar Monyet

Baca Juga: Lelaki cerita pengalaman masuk penjara Kajang, ‘Sangat gelap, boleh murung, macam ada aura tak selesa’