Lelaki saman anak tiri, minta ganti rugi RM23,081

Lelaki saman anak tiri, minta ganti rugi RM23,081. Tular di media sosial China mengenai seorang lelaki bertindak menyaman anak tirinya dan meminta ganti rugi untuk kos membesarkannya.

Menurut laman berita Kompas, sekitar tiga bulan selepas menceraikan isterinya, seorang lelaki bernama Tang dari Chongqing dilaporkan membawa anak tirinya, Liu ke mahkamah.

Dia meminta wang pampasan 35,200 yuan (RM23,081) bagi kos yang dibelanjakan ketika membesarkan kanak-kanak itu.

Tang dilaporkan berkahwin dengan ibu Liu pada 2009 ketika budak lelaki itu berusia 10 tahun dan membantu membesarkannya sehingga 2021 sebelum akhirnya bercerai.

Menurut laman berita Oddity Central, pertikaian undang-undang oleh Tang telah mencetuskan kemarahan dengan video perbicaraan itu mendapat berjuta-juta tontonan di platform media sosial tempatan, Weibo.

Netizen menuduh Tang mahu membalas dendam terhadap anak tirinya selepas perkahwinannya gagal. Tang dikatakan tidak menjaga kanak-kanak itu dengan cara yang sepatutnya sebagai seorang bapa.

“Tang mula membantu membesarkan Liu sebaik sahaja dia berkahwin dengan ibu Liu. Sekarang Tang mahu wangnya dikembalikan, ini kedengaran seperti menjengkelkan selepas perkahwinannya gagal,” tulis seorang netizen.

“Walaupun selepas 10 tahun membesarkan anak itu, nampaknya dia tidak pernah melayannya seperti seorang anak lelaki. Sedih sangat,” komen netizen lain.

Bagaimanapun bulan lalu, mahkamah tempatan di Chongqing menolak permintaan Tang dan memutuskan bahawa lelaki itu melakukan tugas membesarkan anak tirinya secara sukarela. – Agensi

Baca Juga: Berang ditolak, lelaki ajak rakan belasah wanita

Baca Juga: ‘Pemimpin yang dulu bangkang syor mansuh hukuman mati kini terpaksa telan ludah sendiri’