Macam mimpi! Ini bank pertama boleh keluar duit percuma, rupanya bank ada masalah teknikal

Bank of Ireland baru baru ini mengeluarkan kenyataan memohon maaf kepada pelanggan kerana mempunyai masalah teknikal yang menyebabkan pelanggan boleh mengeluarkan dan memindahkan wang yang lebih banyak kepada akaun lain walaupun baki tidak mencukupi.

Ini menyebabkan orang ramai beratur panjang di hadapan mesin teler automatik (ATM) di seluruh negara pada Selasa.

Keadaan itu berlarutan hingga malam kerana orang ramai mengatakan ia adalah ‘wang percuma’ yang menyebabkan polis terpaksa campur tangan.

Berita dari media Ireland mengatakan jika tiada wang di dalam akaun simpanan, mereka boleh mengeluarkan wang sehingga 1000 euro(kira-kira RM5,049).

Bank of Ireland memberi amaran kepada orang ramai wang yang dibawa keluar itu akhirnya akan didebitkan dari akaun masing-masing.

“Kami dengan tulus ikhlas memohon maaf atas gangguan yang disebabkan oleh gangguan ini. Kami tahu bahawa kami gagal memberikan tahap perkhidmatan yang pelanggan kami harapkan daripada kami”, kata kenyataan lanjut bank itu.

Menteri Kewangan Ireland Michael McGrath berkata, beliau sudah meminta bank pusat negara itu untuk menyiasat perkara berkenaan.

“Gangguan kepada perkhidmatan perbankan boleh memberi kesan ketara kepada kehidupan peribadi orang ramai dan terhadap perjalanan perniagaan.

“Pelanggan sememangnya menjangkakan kualiti perkhidmatan yang tinggi dan boleh mendapat akses tanpa gangguan kepada perkhidmatan,” katanya.

Bank tersebut juga telah didenda kerana kelemahan dalam sistem teknologi maklumatnya.

Brendan Burgess, pengasas laman web AskAboutMoney.com, memberitahu penyiar RTE, bank itu perlu memperbaiki sistem IT.

“Bagaimanapun, saya merasakan bahawa jika anda tahu anda tidak mempunyai wang tetapi anda mengambil 1,000 euro (kira-kira RM5,049) daripada akaun bank, itu adalah penipuan.

“Dan itu bukan masalah yang mempunyai kaitan dengan sistem Bank of Ireland,” katanya.

Baca juga: Pecah rekod dunia, wanita ini miliki janggut terpanjang di dunia