Makin kritikal, semua pemimpin PN diarah hadir ke rumah Muhyiddin hari ini

Ini adalah berita alih bahasa dari english ke Melayu menggunakan google translate

Semua pemimpin parti Perikatan Nasional (PN) dijangka mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Kuala Lumpur hari ini.

Menurut sumber dalam pentadbiran PN, pertemuan itu akan diadakan di kediaman Muhyiddin pada sebelah petang setelah berakhirnya mesyuarat kabinet.

Sumber itu, yang bercakap tanpa syarat, memberitahu The Vibes bahawa pertemuan itu adalah untuk membincangkan masa depan PN berikutan penarikan sokongan oleh beberapa ahli Parlimen Umno baru-baru ini.

“Situasinya tidak kelihatan baik. Nampaknya PN tidak lagi mempunyai nombor, ”katanya.

Presiden dan Timbalan Ketua Menteri Sabah Star, Datuk Seri Jeffrey Kitingan dipercayai dalam perjalanan ke ibu negara hari ini.

Pemimpin parti lain yang bersekutu dengan PN di Sabah, kata sumber itu, juga telah melakukan penerbangan ke Kuala Lumpur.

Perkembangan terbaru berlaku apabila kedudukan Muhyiddin sebagai perdana menteri terus dipersoalkan oleh banyak pihak berikutan penarikan sokongan oleh sekurang-kurangnya 15 ahli Parlimen Umno.

Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan juga mengirim pernyataan berkanun yang mengesahkan penarikan sokongan dari PN dan Muhyiddin kepada Yang di-Pertuan Agong.

Ahli Parlimen pembangkang dari Pakatan Harapan, Warisan, Pejuang, dan Parti Sarawak Bersatu, serta Syed Saddiq Syed Abdul Rahman Muda dan Maszlee Malik yang bebas juga mengikutinya.

Difahamkan, penyampaian SD adalah untuk memastikan bahawa Yang di-Pertuan Agong dapat mengesyorkan kepada Muhyiddin bahawa suara keyakinan harus diadakan sebelum sidang Dewan Rakyat dimulai pada bulan September.

Anggota Parlimen Pagoh itu mengatakan bahwa dia hanya akan menguji mayoritasnya pada bulan September, memicu kritikan dari anggota parlimen di kedua-dua belah pihak yang meminta agar suara itu diadakan lebih awal.

Muhyiddin dijangka bertemu raja esok pagi untuk taklimat mesyuarat pra-kabinet mingguan sebelum mempengerusikannya.

Pada masa ini, penarikan sokongan oleh beberapa Ahli Parlimen Umno yang diketuai oleh Zahid secara teknikal telah menyebabkan Muhyiddin kehilangan sokongan majoriti untuk menjadi perdana menteri.

sumber : https://www.thevibes.com/articles/news/37793/support-showdown-perikatan-party-chiefs-set-to-meet-muhyiddin-tomorrow

baca juga : ROS sahkan Zahid hilang kuasa sebagai Presiden UMNO