Malu baju asyik berbau sebab almari masam, ini tips rahsia guna bahan kat dapur..baju ‘auto’ wangi!

Tempat simpanan seperti almari adalah persekitaran yang ideal bagi kulat untuk membiak.

Persekitarannya yang gelap dan lembap membuatkan kulat dan kulapuk sangat suka duduk di dalam almari pakaian.

Ini menjadikan pakaian di dalam almari berbau masam dan akan menjejaskan mood sebab pasti orang sekeliling akan menghidunya.

Jangan risau, melalui satu perkongsian di Facebook oleh Bezerra, wanita ini menunjukkan cara untuk membuat penyegar udara buatan sendiri.

Bahan-bahan yang diperlukan

1) Bekas plastik kecil

2) Garam kasar

3) Cecair pelembut pakaian (softener)

Langkah-langkah membuat penyegar udara anda sendiri

Sediakan satu bekas plastik kecil bersama penutup. Kemudian, buatlah lubang pada penutupnya, anda boleh melakukannya dengan mencucuknya menggunakan garfu yang dipanaskan untuk membuat lubang ini.

Buatlah lubang sebanyak mungkin di penutupnya. Kemudian, masukkan 2 sudu besar garam kasar ke dalam bekas kecil tersebut.

Seterusnya, tuangkan cecair pelembut pakaian ke dalam bekas yang sama. Cecair pelembut pakaian tidak hanya membantu melembutkan pakaian tetapi juga memberikan bau yang menyegarkan.

Ambil sudu dan gaulkan bancuhan sehingga mencapai tekstur yang seakan pes. Pastikan ia tidak terlalu kering atau terlalu lembap, tetapi mencapai konsistensi yang sesuai untuk pakaian anda.

Tutup bekas kecil tersebut dan letakkan dalam almari pada sudut yang sesuai. Ini akan membantu menjaga pakaian anda tetap harum dan segar ketika disimpan dalam almari.

Teknik ini sesuai untuk digunakan sebagai bahan anti kulat dan pewangi pada pakaian dan dalam almari. Garam kasar berfungsi untuk menyerap kelembapan, yang dapat membantu mengurangkan kelembapan yang menjadi persekitaran ideal untuk pertumbuhan kulat.

Baca juga: “Sejak kahwin tak pernah dapat rehat sebab suami cakap surirumah tak macam orang kerja, sampai aku doa nak masuk hospital biar dapat cukup rehat..”