Menteri Austria muat naik gambar bersama Azmin di FB, beribu rakyat serang

Rakyat Malaysia terus mengejar Menteri Kanan Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali walau ke mana pun beliau pergi, termasuk ke Austria dan Dubai hatta setelah tidak membenarkan lagi sebarang komen dalam media sosial beliau.

Ia umpama kata bidalan Melayu, kejar sehingga ke lubang cacing.

Beliau sentiasa sahaja dipersoalkan oleh rakyat negara ini dengan mendakwa beliau adalah punca kes-kes baharu Covid-19 tidak turun di negara ini.

Mereka mendakwa kementerian pimpinan beliaulah yang membenarkan kilang, industri dan tempat kerja terus dibuka di negara ini sehingga menjadi punca kluster baharu Covid-19.

Ketika beliau tidak lagi membenarkan komen dibuat di media sosial beliau, rakyat negara ini menyerbu laman rakan sejawatnya dari Austria yang menyiarkan pertemuan mereka baru-baru ini.

Ekoran itu, Facebook milik Menteri Hal Ehwal Digital dan Ekonomi Austria, Margarete Schrambock telah diserang oleh rakyat negara ini apabila beliau menyiarkan pertemuannya dengan Azmin semalam.

Sehingga berita ini ditulis, 3,900 komen telah diterima menteri Austria itu yang kebanyakannya dari rakyat Malaysia yang marahkan Azmin.

Mereka menyerang Azmin di situ dengan mempertikaikan kenapa beliau menutup semua ruang komen dalam media sosial beliau.

Zubaidi Sudin menulis, “#MinCiRIT..Hg tutup ruang komen kan? Mana mau lari hah??”

Walaupun tulisan asal Menteri Austria itu dibuat dalam bahasa Austria, kebanyakan komen yang diterima adalah Bahasa Malaysia yang ditujukan kepada Azmin dan Bahasa Inggeris yang ditujukan kepada menteri Austria itu.

Ada juga rakyat Malaysia yang menggunakan bahasa Austria untuk menyerang Azmin melalui facebook menteri itu.

Bagi sesetengah pelayar yang memberikan komen positif kepada Azmin, dia akan diserang habis-habisan oleh netizen lain dengan pelbagai dakwaan.

Misalnya Dayah Razif menulis, “You did a pretty well job dato .. we all so proud of you” telah diserang oleh 17 balasan yang penuh dengan kecaman dan dakwaan.

Misalnya Lan’z Aziz menulis, “Dayah Razif, ko buta ke tak tengok data yang KKM keluarkan hari2…gara2 menteri pintu belakang nii la kes harian covid negara kita x turun2 biarpun kita da buat darurat, PKP lockdown ngan PKPD.”

Asyraf Jamil pula menulis dengan mendakwa Dayah adalah petugas Jkom, badan propaganda yang ditubuhkan oleh kerajaan Perikatan Nasional apabila menulis,”Jkom ot smpai luar negara..hahaha.”

KENAPA AZMIN DISERANG

Pada 28 Jun lepas, Azmin menafikan sektor pembuatan dan perkilangan menyumbang kepada peningkatan kes positif Covid-19.

Beliau berkata, kes positif Covid-19 melibatkan sektor tersebut hanya melibatkan lima hingga 10 peratus.

Namun sehari selepas itu, Kerajaan Selangor mengakui 91% kluster di negeri itu berpunca daripada pekerjaan iaitu 80% kluster perkilangan dan 11% kluster tapak binaan.

Menteri Besar Amirudin Shari berkata, mengikut angka dan data terkini sejumlah besar kes saat ini berpunca daripada kluster tempat kerja.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah juga berkata, sektor pengilangan terus merekodkan jumlah jangkitan baharu tertinggi bagi kluster tempat kerja.

Menurut beliau, sehingga 14 Jun, sektor berkenaan telah mencatatkan 95,156 kes melibatkan 639 kluster.

sumber : https://malaysiadateline.com/azmin-dikejar-ke-mana-sahaja-hatta-ke-lubang-cacing/