Minum kopi dapat kurangkan risiko mati awal, betul ke?

Minum kopi dapat kurangkan risiko mati awal, betul ke? Orang yang minum kopi sama ada dengan atau tanpa gula nampaknya mempunyai risiko kematian awal yang lebih rendah, walaupun pakar mengingatkan penemuan itu mungkin bukan disebabkan oleh minuman itu sendiri.

Menurut TheGuardian, kira-kira 98 juta cawan kopi diminum setiap hari di UK, menurut Persatuan Kopi British, dengan Persatuan Kopi Kebangsaan mendedahkan bahawa di AS angka itu adalah kira-kira 517 juta cawan.

Kajian terdahulu telah mencadangkan minuman itu mungkin memberi manfaat kepada kesihatan, dengan minum kopi dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah daripada keadaan yang terdiri daripada penyakit hati kronik kepada kanser tertentu dan juga demensia.

Kini penyelidik di China telah menemui orang yang mengambil jumlah kopi yang sederhana setiap hari, sama ada yang dimaniskan dengan gula atau tidak, mempunyai risiko kematian yang lebih rendah dalam tempoh tujuh tahun berbanding mereka yang tidak.

Keputusan yang sama ditemui untuk kopi segera, dikisar dan tanpa kafein.

Kajian itu, yang diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine, adalah berdasarkan data daripada lebih 171,000 peserta UK BioBank – yang telah mengumpulkan maklumat genetik, gaya hidup dan kesihatan daripada lebih 500,000 orang sejak ia bermula pada 2006, termasuk butiran peserta. tabiat minum kopi.

Pasukan itu menggunakan data daripada sijil kematian untuk menjejaki peserta untuk tempoh median tujuh tahun dari 2009, di mana 3,177 orang meninggal dunia.

Selepas mengambil kira faktor termasuk umur, jantina, etnik, tahap pendidikan, status merokok, jumlah aktiviti fizikal, indeks jisim badan dan diet, pasukan mendapati, berbanding mereka yang tidak meminum minuman itu, orang yang mengambil kopi tanpa gula mempunyai risiko kematian yang paling rendah.

Pengurangan terbesar, risiko kematian 29% lebih rendah, dilihat bagi mereka yang minum antara 2.5 dan 4.5 cawan sehari.

Pengurangan risiko kematian juga dilihat untuk kopi yang dimaniskan dengan gula, sekurang-kurangnya bagi mereka yang minum antara 1.5 dan 3.5 cawan sehari. Trend ini kurang jelas bagi mereka yang menggunakan pemanis tiruan.

Walau bagaimanapun, kajian itu mempersoalkan peserta tentang minum kopi dan tabiat lain hanya sekali, dan bergantung pada pelaporan diri. Kebanyakan mereka yang menggunakan gula hanya menambah satu sudu ke dalam minuman mereka – bermakna tidak jelas sama ada keputusan akan berlaku untuk kopi istimewa dengan kandungan gula yang tinggi.

Naveed Sattar, seorang profesor perubatan metabolik di Universiti Glasgow yang tidak terlibat dalam kerja itu, memberi amaran bahawa penemuan itu – walaupun menarik – tidak jelas.

“Sifat pemerhatian kajian baru ini bermakna kesimpulan ini jauh dari muktamad,” katanya.

“Ini kerana peminum kopi secara umumnya lebih kaya dan mempunyai kehidupan yang lebih sihat daripada bukan peminum dan saya masih tidak yakin sama ada faktor ini boleh diatasi dalam kajian pemerhatian.” Prof Sattar menambah bahawa bukti genetik tidak mengaitkan kopi dengan sebarang manfaat kesihatan yang penting.

“Saya akan mencadangkan orang ramai untuk minum kopi atau teh, sebaik-baiknya tanpa gula, yang kebanyakan orang boleh menyesuaikan diri, dan cuba melakukan semua perkara lain yang kami tahu memastikan anda sihat – bergerak lebih banyak, makan dan tidur dengan lebih lena.”

Dalam editorial yang disertakan, Dr Christina Wee, timbalan editor jurnal itu, bersetuju penemuan itu tidak muktamad. Tetapi, tambahnya, untuk minum kopi, sama ada tanpa gula atau dengan jumlah gula yang sederhana, mungkin tidak berbahaya bagi kebanyakan orang.

“Jadi minumlah, tetapi adalah bijak untuk mengelakkan terlalu banyak karamel macchiatos sementara lebih banyak bukti dibuat,” tulisnya.

Mungkin betul kopi dapat mengurangkan risiko mati awal, namun jika terlalu banyak gula anda mungkin menghidap kencing manis. Jadi minumlah secara bersedehana.

Baca Juga: Guna pengecas sama untuk setiap peranti, dapat jimatkan RM1.1 billion setahun

Baca Juga: Ramai tak tahu beza air minuman dan air mineral, boleh tengok warna penutup botol